Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța emite un avertisment împotriva utilizării unor medicamente pentru răceală: ”Nu riscăm un accident vascular cerebral pentru un nas înfundat”

Agenția de medicamente din Franța a avertizat oamenii să nu ia decongestionante nazale obișnuite care conțin pseudoefedrină din cauza riscului de accident vascular cerebral sau atac de cord asociat acestora, potrivit Euronews Next.

”Mesajul este clar. Nu le folosiți. Nu riscăm să ave, un accident vascular cerebral pentru un nas înfundat”, a declarat Christelle Ratignier-Carbonneil, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Medicamentului și a Produselor de Sănătate (ANSM) din Franța, pentru postul public FranceInfo.

Medicamentele includ Actifed Rhume, Doliruhm Paracetamol și Pseudoefedrine și Humex Rhume, printre altele. Multe sunt disponibile sub formă de tablete orale fără prescripție medicală sau ca spray nazal cu prescripție medicală, a spus ANSM.

În Marea Britanie, ingredientul activ este comercializat sub mărcile Sudafed, Galpseud, Boots Decongestat și Care Decongestant.

Pseudoefedrina funcționează prin îngustarea vaselor de sânge din nas, dar poate îngusta și vasele de sânge din alte părți ale corpului, ceea ce poate crește tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Un anunț ”prematur și alarmist”

Agenția franceză pentru medicamente a spus că există o revizuire în curs de desfășurare a acestor medicamente la nivel european.

În loc să ia un decongestionant nazal, ANSM recomandă oamenilor să-și umezească nasul cu spray cu apă sărată, să doarmă cu capul ridicat, să bea suficiente lichide și să-și aerisească spațiile de locuit.

Ratignier-Carbonneil a adăugat pentru FranceInfo că scopul este ca medicamentele care conțin pseudoefedrină să nu mai fie vândute în farmacii.

Pseudoefedrina a fost, de asemenea, supusă unui control mai mare în unele țări, inclusiv fiind supusă unor restricții în 2007 și 2008 în Marea Britanie, deoarece poate fi folosită ilegal pentru a produce metilamfetamina.

Între timp, unul dintre ingredientele active folosite pentru a înlocui pseudoefedrina în unele decongestionante nazale, un alt medicament numit fenilefrină, a fost recent considerat ineficient de autoritățile de reglementare din SUA.

Lobby-ul francez pentru companiile farmaceutice care produc medicamente fără prescripție medicală NèreS a susținut că avertismentul ANSM a fost ”prematur și alarmist”.

Lobby-ul a spus că participă la reevaluarea siguranței, dar a spus că raportul nu a fost încă publicat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE