Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostul șef al CCR, despre măsurile fiscale: "Șanse mici să meargă mai departe în forma asta. Nu e în spiritul articolului 114"

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a comentat pe marginea măsurilor fiscale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea și care au fost atacate de Opoziție la Curtea Constituțională. Magistratul a descoperit o mulțime de probleme ale acestor legi, care au șanse mici să treacă în această formă.

Augustin Zegrean: "Această lege este mai degrabă un program de guvernare"

"Pe fond, sigur că sunt multe probleme pe care și eu le-aș fi atacat, dacă aș fi făcut politică la ora asta, pentru că sunt lucruri care nu trebuiau scrise în această lege. Și nu neapărat pe fond, chiar pe formă dacă vorbim, pe formă, pentru că în Constituție scrie că Guvernul poate să-și asume răspunderea pe un proiect de lege, nu pe un proiect de 70 de legi, pentru că această lege pe care și-au asumat răspunderea este mai degrabă sau ar putea fi considerată un program de guvernare, decât un proiect de lege. Or programul de guvernare nu în felul ăsta se aprobă de către Parlament

Ce au făcut ei nu este în spiritul articolului 114 din Constituție referitor la asumarea răspunderii Guvernului. Legile fiscale intră în vigoare după altă lege care este în vigoare, Codul Fiscal, legile fiscale intră în vigoare la șase luni de la adoptare sau de la începutul anului următor. Nici aceasta nu s-a respectat.

Dacă se analizează practica veche a CCR, în practica Curții începând de prin anul 2009-2010 sunt foarte multe decizii care au analizat ce înseamnă asumarea răspunderii, pe ce se poate asuma răspunderea Guvernului și cum trebuie făcut acest lucru. Această lege nu se încadrează acolo, în practica CCR și dacă Curtea va lua în serios și nu mă îndoiesc că o va face, legea are mici șanse să meargă mai departe în forma aceasta", a spus Augustin Zegrean, potrivit RFI.

Opoziția a atacat la CCR măsurile fiscale

Aspectele de neconstituționalitate, identificate de experții Ministerului Justitiției și de Consiliul Economic și Social, dar aparent ignorate de către premier și miniștri, sunt folosite acum împotriva actualilor guvernanți.

Opoziția a atacat aceste măsuri la CCR.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, susține că există "46 de pagini de articole de neconstituţionalitate. Sunt 13 articole din Constituție călcate în picioare de Ciolacu cu acest proiect de lege".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE