Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostul director FTX, Sam Bankman-Fried, a fost arestat în Bahamas

Sam Bankman-Fried, fondatorul și fostul director executiv al bursei de criptomonede FTX, care a intrat în faliment, a fost arestat în Bahamas la cererea guvernului american, cu o zi înainte de a depune mărturie în fața Congresului.

Vestea marchează o uimitoare cădere în dizgrație pentru antreprenorul în vârstă de 30 de ani, supranumit Regele Criptomonedelor, care a profitat de un boom al Bitcoin și al altor active digitale până la prăbușirea FTX de luna trecută.

Bursa, lansată în 2019 și cu sediul în Bahamas, a cerut falimentul pe 11 noiembrie. De atunci, s-a aflat că Bankman-Fried a folosit în secret 10 miliarde de dolari din fondurile clienților pentru a-și susține afacerea de tranzacționare.

Regele Criptomonedelor, arestat

Bankman-Fried a fost arestat luni, după ce SUA a depus acuzații penale care se așteaptă să fie desecretizate marți, potrivit procurorului american Damian Williams.

„Ne așteptăm să solicităm desecretizarea actului de acuzare în cursul dimineții și vom avea mai multe de spus la acel moment”, a declarat el, potrivit Euronews.

Procurorul general al Bahamas, Ryan Pinder, a declarat că Bahamas îl va extrăda „cu promptitudine” pe Bankman-Fried în SUA, odată ce rechizitoriul va fi desigilat și autoritățile americane vor face o cerere oficială.

Bankman-Fried are dreptul de a contesta extrădarea

FTX are sediul central în Bahamas, iar Bankman-Fried a rămas în mare parte în complexul său de lux din Bahamas, în Nassau, de la eșecul companiei.

Bankman-Fried are dreptul de a contesta extrădarea sa, ceea ce ar putea întârzia, dar nu ar putea opri probabil transferul său în SUA.

Arestarea lui Bankman-Fried are loc cu doar o zi înainte ca acesta să depună mărturie în fața Comisiei pentru servicii financiare a Camerei Reprezentanților. Reprezentanta Maxine Waters, din California, președinta comisiei, s-a declarat „dezamăgită” de faptul că publicul american și clienții FTX nu vor avea ocazia să-l vadă pe Bankman-Fried depunând mărturie sub jurământ.

Bankman-Fried a fost unul dintre cei mai bogați oameni din lume pe hârtie, cu o avere netă estimată la 32 de miliarde de dolari. El a fost o personalitate proeminentă la Washington, a donat milioane de dolari pentru cauze politice, în principal de stânga, și pentru campaniile politice democrate.

FTX ajunsese a doua cea mai mare bursă de criptomonede din lume.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE