Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostul consilier al lui Donald Trump, John Bolton, afirmă că este nevoie de „multă muncă” pentru planificarea unei lovituri de stat

Fostul consilier de securitate națională în mandatul președintelui Donald Trump, John Bolton, a recunoscut că a participat la planificarea unei lovituri de stat, dar „nu aici (în SUA, n.red.), ci în altă parte”, cu referire indirectă la lovitura de stat eșuată din Venezuela, demers la care a fost nevoie de „multă muncă”, informează Agerpres și Axios.

„Ca cineva care a ajutat la plănuirea unei lovituri de stat, nu aici (în SUA, n.red), ci în altă parte, e nevoie de multă muncă și asta nu e ceva ce el (Donald Trump, n.red.) a făcut”, a declarat John Bolton în cadrul audierilor comisiei din Congress care anchetează insurecția din 6 ianuarie de la Capitoliu.

John Bolton susţine astfel că asaltul de la 6 ianuarie 2021 nu a fost o tentativă de lovitură de stat din partea lui Donald Trump, care nu făcea decât „să treacă de la o idee la alta” și sugerează că fostul președinte nu este „nici măcar pe jumătate” la fel de competent precum „opoziția din Venezuela”.

Ce s-a întâmplat în Venezuela 

Deși Bolton a afirmat că nu intră în detalii privind țara în care a ajutat la planificarea unei lovituri de stat, acesta a subliniat că în cartea lui a scris despre eforturile Statelor Unite de a încheia regimul lui Nicolas Maduro din Venezuela, acțiuni care „s-au dovedit a nu avea succes – nu că am avea atât de mult de-a face cu asta”.

„Dar am văzut de ce i-a fost nevoie unei opoziții pentru a încerca să răstoarne un președinte ales ilegal (Maduro, n.red.), iar ei (opoziția condusă de Juan Guaidó) au eșuat”, a explicat Bolton, care a fost și ambasador al SUA la Națiunile Unite.

Pe 23 ianuarie 2019, liderul Parlamentului din Venezuela, Juan Guaidó, s-a autointitulat președintele interimar al statului, în urma unor alegeri prezidențiale câștigate de Maduro care au fost nerecunoscute, printre altele, de către SUA, Uniunea Europeană și Australia. 

„Cetățenii din Venezuela au suferit prea mult timp în mâinile regimului ilegitim Maduro. Astăzi, l-am recunoscut oficial pe Președintele Ansamblului Național, Juan Guaidó, drept Președinte Interimar al Venezuelei”, declara pe 23 ianuarie 2019 președintele în exercițiu Donald Trump, citat de CNN. 

Ulterior, pe 4 februarie, 19 state membre UE, printre care și România, făceau o declarație prin care îl recunoșteau pe Guaidó drept președinte interimar al țării din America Latină și îi cereau acestuia să organizeze alegeri prezidențiale „libere, juste și democratice”. Demersurile împotriva regimului Maduro au eșuat, însă.

„Am fost foarte aproape”

Potrivit apropiaților regimului Maduro, citați de publicația Axios, printre cauzele eșecului „tranziției” se numără faptul că aceștia nu au avut niciodată încredere deplină în promisiunile opoziției conduse de Guaidó, armata s-ar fi aliat doar cu echipa câștigătoare, iar Maduro „și-a păstrat calmul”. 

„Am fost foarte aproape”, reflecta ulterior Guaidó asupra evenimentelor din 30 aprilie 2019, ziua în care regimul era aproape să cadă, citat de Axios

„Cel mai important element pe care (ziua de) 30 aprilie îl reprezintă” este că armata va juca un rol „central” în orice tranziție, afirma atunci liderul opoziției.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE