Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fost strateg al NATO: Nu este posibilă o pace negociată cu Rusia

Publicat de: Euronews

Un general în retragere şi fost strateg al NATO a spus că nu vede vreo perspectivă pentru o pace negociată în războiul Rusiei împotriva statului vecin Ucraina şi a deplâns ceea ce el a denumit drept "întârzieri nefericite" în livrările de arme pentru Kiev, informează joi dpa.

"Nu va exista o soluţie diplomatică (negociată) cu (preşedintele rus Vladimir) Putin", a declarat Klaus Wittmann, general de brigadă în retragere, într-un interviu pentru mass-media germană Mediengruppe Bayern, publicat joi.

"Poate că nu este iraţional, după cum afirmă unii, dar este obsedat", a spus Wittman. Potrivit fostului strateg al NATO, Putin doreşte răzbunare şi să fie recunoscut ca un lider mare.

Olaf Scholz, considerat vinovat pentru contraofensiva şovăitoare a Ucrainei

Wittmann, care predă istorie contemporană la Universitatea din Potsdam, îl blamează parţial pe cancelarul federal german Olaf Scholz pentru contraofensiva şovăitoare a Ucrainei.

"La începutul ofensivei, noi am fost rapizi în a livra rachete antitanc şi echipament de apărare aeriană, iar astăzi noi facem mult pentru apărarea antiaeriană. Însă, din păcate, există întârzieri nefericite", a declarat Wittmann.

Dacă, de exemplu, arme grele ar fi fost livrate mai devreme, armata rusă nu ar fi avut timp să se pregătească şi să-şi extindă liniile sale de apărare, a spus el.

"Dacă acum noi stăm pe margine şi criticăm faptul că Ucraina nu face progrese adecvate, trebuie să ţinem bine minte faptul că noi purtăm o parte din răspundere pentru asta", a mai afirmat fostul strateg al NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE