Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Forumul de la Davos: Va fi construit un oraş alimentat 100% de panouri solare şi turbine eoliene, până în 2045

Forumul de la Davos dezvăluie un proiect îndrăzneț, ce are în plan construirea unui oraș care va fi alimentat 100% de energia solară şi de cea eoliană. Acesta va fi situat în Arabia Saudită şi va purta numele de NEOM.

Proiectul este destul de măreț: doi zgârie-nori acoperiți cu oglindă, așezată între deșert și teren montan, oferind o viitoare casă pentru 9 milioane de oameni. În schimb, NEOM va fi foarte restrâns, având o suprafaţă de 34 km pătraţi, potrivit The Guardian.

Este cel mai bun mod de viață sau o fantezie științifico-fantastică grandioasă?

Pe scurt, economiștii, arhitecții și analiștii nu sunt foarte siguri. Este atât de extravagant planul Arabiei Saudite de a crea o utopie urbană, încât nici măcar cei care lucrează la proiect, cunoscut sub numele de „Linia”, nu știu încă dacă amploarea acestuia va putea fi vreodată realizate.

Potrivit saudiților, inteligența artificială va fi esențială pentru modul în care oamenii trăiesc în structura de 500 de metri înălțime și 200 de metri lățime, o bulă fără mașini, neutră din carbon, care se va lăuda cu o durabilitate aproape totală și un microclimat temperat și reglementat. Angajamentele anterioare de mediu ale regatului, cum ar fi promisiunea de a atinge emisii nete de carbon zero până în 2060, au provocat scepticismul ecologiștilor.

În 2027 va fi terminat primul modul. Oraşul va fi finalizat în 2045.

Deși Neom va funcționa în baza propriei legi fondatoare, care este încă în pregătire, oficialii saudiți spun că nu au de gând să renunțe la interzicerea alcoolului a regatului.

Viziunea prințului Mohammed pentru viața modernă este esențială pentru planurile sale de a transforma regatul dintr-o economie dependentă de petrol și o societate conservatoare despre care el crede că nu este servită pentru a conduce țara înainte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE