Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Focar de Covid-19 în Coreea de Nord. Peste 187.000 de persoane se află în izolare

Publicat de: Bianca Chirilă

Peste 187.000 de persoane cu febră sunt "izolate şi sub îngrijiri" în Coreea de Nord, a anunţat vineri media de stat KCNA, la o zi după dezvăluirea primului caz oficial de coronavirus din ţară, potrivit Agerpres.

"În prezent, până la 187.800 de persoane sunt izolate şi sub îngrijiri. O febră a cărei cauză nu a putut fi identificată s-a răspândit exploziv în toată ţara de la sfârşitul lunii aprilie", a afirmat agenţia oficială de presă, precizând că şase persoane febrile au murit, dintre care una testată pozitiv la varianta Omicron.

Coreea de Nord a anunţat joi primul caz de infectare cu COVID-19 de la începutul pandemiei

Acest prim caz, depistat în timpul testelor efectuate duminică la Phenian pe persoane bolnave şi febrile, corespunde variantei foarte transmisibile Omicron BA.2, a precizat agenţia oficială KCNA.

"A avut loc cel mai mare incident de urgenţă în ţară, cu o gaură în frontul nostru de carantină de urgenţă care a fost păstrat în siguranţă în ultimii doi ani şi trei luni, din februarie 2020", scrie presa de stat, care vorbeşte despre "o urgenţă naţională gravă".

Nu sunt furnizate detalii cu privire la numărul cazurilor sau la posibilele surse de infectare.

Informaţiile au apărut în timp ce liderul nord-coreean Kim Jong Un prezida o reuniune a biroului politic al Partidului Muncitorilor pentru a discuta despre modul de a reacţiona la izbucnirea acestui prim focar.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a angajat să "depăşească" apariţia primului caz de COVID-19 în ţara sa. El a asigurat că va fi instituit un sistem de control de carantină "de urgenţă maximă".

"Obiectivul este eliminarea de la rădăcină cât mai curând posibil", a declarat liderul nord-coreean.

Kim Jong Un a cerut un control mai strict la frontieră, precum şi măsuri de izolare, cerând locuitorilor "să prevină complet răspândirea virusului malefic prin închiderea completă a cartierelor din toate oraşele şi judeţele din întreaga ţară". Toate activităţile productive şi comerciale vor fi organizate în aşa fel încât fiecare unitate de lucru să fie izolată pentru a preveni răspândirea virusului, a adăugat el.

"Ne-a asigurat că, datorită conştiinţei politice puternice a populaţiei [...], cu siguranţă vom depăşi situaţia de urgenţă şi vom reuşi cu proiectul carantinei de urgenţă", a mai informat presa nord-coreeană.

Ţara şi-a închis complet graniţele de la începutul pandemiei în 2020, în detrimentul economiei, aminteşte France Presse.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Coreea de Nord a efectuat 13.259 de teste anti-Covid în 2020, toate negative.

Observatorii consideră că sistemul de sănătate nord-coreean, care este foarte slab, se va confrunta cu dificultăţi în depăşirea unei epidemii majore. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE