Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Floriile catolice, sărbătorite duminică. Procesiune organizată pe străzile din București

Publicat de: Euronews

Catolicii sărbătoresc, duminică, sărbătoarea Floriilor, cu o săptămână înaintea Paștelui. Cu acest prilej, în București va fi organizată o procesiune, anunță Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti.

Paștele Catolic în 2023 se sărbătorește pe 9 aprilie, când în calendarul creștin-ortodox sunt Foriile.

La ce oră și pe ce traseu va avea loc procesiunea de Floriile catolice

Procesiunea va începe la ora 15.00, din Piaţa "Fer. Vladimir Ghika" de lângă Biserica Franceză (Sacre Coeur - Preasfânta Inimă a lui Isus), cu celebrarea de sfinţire a tradiţionalelor ramuri, şi se va încheia la Catedrala Sf. Iosif.

Procesiunea va avea următorul traseu: Piaţa "Fer. Vladimir Ghika", Str. Cpt. Demetriade, B-dul Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Str. G-ral Berthelot, Catedrala Sf. Iosif. Când procesiunea va ajunge la Catedrala Sf. Iosif, în jurul orei 16.00, în Catedrală se va celebra Sfânta Liturghie prezidată de Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti.

Ce simbolizează Floriile catolice

Duminica Floriilor celebrează intrarea solemnă a lui Isus Cristos în Ierusalim şi deschide Săptămâna Sfântă, care culminează cu Sărbătoarea Învierii Domnului.

”Ne amintim de toţi cei care sunt singuri şi abandonaţi, de bătrânii care trăiesc acest Paşte singuri, departe de copiii lor, de cei bolnavi şi suferinzi, care zac în ospicii şi spitale. Nu uităm de victimele războiului din Ucraina şi de refugiaţii care petrec Paştele departe de cei dragi. Fie ca Pătimirea şi Învierea lui Cristos să ne inspire empatie faţă de ceilalţi, iar iubirea aproapelui să devină o atitudine reală, care să se dovedească în fiecare zi în viaţa noastră cotidiană şi în confruntarea cu problemele oamenilor care au nevoie de ajutor”, a precizat Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, potrivit Agerpres.

Credincioșii participă la slujbă cu crenguţe înmugurite în mâini. Potrivit tradiţiei locale, crenguţele se păstrează în gospodărie, pentru a proteja de necazuri, iar anul viitor, înainte de intrarea în Post, se ard. În unele sate harghitene există tradiţia ca atunci când se anunţă vreme rea oamenii să pună în foc câteva crenguţe sfinţite, pentru a proteja gospodăria de fulgere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE