Agenția de rating Fitch, prima care va revizui ratingul țării noastre în acest an, trage un semnal de alarmă după adoptarea pachetului de măsuri fiscale.
Analiștii sunt de părere că modificările de taxe vor afecta puterea de cumpărare a românilor.
În luna august, Fitch va anunța ratingul pentru țara noastră
În jurul datei de 15 august, vom afla ce rating emite Fitch pentru țara noastră. Guvernanții de la București sunt optimiști după adoptarea primului pachet de măsuri fiscale. Ei consideră că ratingul țării ar trebui menținut în continuare, consideră că a scăzut riscul ca țara noastră să fie încadrată în categoria „junk” astfel încât am putea pierde foarte mulți investitori în anii următori.
Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a anunțat marți că implementarea celui mai recent pachet de consolidare anunțat de autoritățile de la București se va reflecta în noile sale previziuni fiscale revizuite ce vor fi publicate în data de 15 august, când este programată următoarea revizuire a ratingului de țară al României („BBB minus, perspectivă negativă”).
„Va antrena o inflație mai ridicată, erodând suplimentar veniturile reale”
Fitch: „Măsura în care pachetul anunțat îmbunătățește perspectivele de stabilizare a datoriei și începe reconstrucția credibilității fiscale se va reflecta, de asemenea, în evaluarea noastră privind impactul macroeconomic și riscurile potențiale de implementare. După cum am subliniat după alegerile prezidențiale din mai, reducerea deficitului și stabilizarea datoriei sunt esențiale pentru ratingul suveran.
O consolidare fiscală semnificativă va pune presiune asupra creșterii economice, iar riscurile de implementare nu pot fi excluse. Peste jumătate din veniturile suplimentare prevăzute pentru acest an provin din majorarea cu două puncte procentuale a cotei standard de TVA, la 21% și din unificarea cotelor reduse de 5% și 9% într-o cotă unică de 11%, începând din august. Aceasta va antrena o inflație mai ridicată, erodând suplimentar veniturile reale”.
Primele măsuri fiscale, de la 1 august
Pachetul a fost aprobat la 7 iulie de noul Guvern de coaliție pro-european condus de premierul Ilie Bolojan.
Guvernul de la București estimează că impactul bugetar este de 1,1% din PIB în acest an și de 3,5% în 2026. Impactul total este echilibrat între măsuri pe partea de venituri și pe cea de cheltuieli, prima etapă intrând în vigoare la 1 august, urmată de noi măsuri la 1 ianuarie 2026.