Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

First Republic Bank este a treia mare bancă din SUA care intră în faliment, în ultimele luni. Ar putea fi afectată și Uniunea Europeană?

First Republic Bank a fost închisă, devenind a treia marea bancă din Statele Unite care dă faliment în ultimele două luni. Autoritățile au anunțat preluarea activelor sale de către J. P. Morgan.

First Republic avea active totale de 229,1 miliarde de dolari. Săptămâna trecută, acțiunile băncii cu sediul în San Francisco au scăzut cu 75%, după ce conducerea instituției a recunoscut că mai mulți clienți au retras în jur de 100 de miliarde de dolari în cursul lunii martie.

Închiderea băncii survine la două luni după ce Silicon Valley Bank și Signature Bank au dat faliment, pe fondul unui val de retragere a depozitelor de către deponenții acestor creditori.

Rezerva Federală a fost nevoită să intervină cu măsuri de urgență pentru a stabiliza piețele financiare și pentru a evita un efect de domino.

Cele trei bănci americane care au dat faliment anul acesta sunt bănci regionale, prea mici pentru a afecta sistemul bancar american.

Va fi afectată Uniunea Europeană?

Nu există riscul ca Uniunea Europeană să fie afectată de situația de peste Ocean, explică Adrian Codîrlașu, vicepreședintele Asociației Analiștilor Financiari CFA România. Acesta a vorbit la Euronews România despre efectele falimentului băncii First Bank.

Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA România: Nu văd niciun impact pe piața UE și în cadrul UE legislația este extrem de strictă. Indicatorii de lichiditate și capitalizare sunt extrem de stricți. Mai mult, în cazul UE, indiferent de mărimea băncii, banca trebuie să respecte complet reglementările BCE.

În SUA, erau sisteme diferite de reglementări, un sistem extrem de strict pentru băncile mari, cum este J. P.  Morgan, care a cumpărat banca, și alt sistem care dădea mai multă libertate pentru băncile regionale. În Europa nu există acest sistem, este unul singur și valabil pentru toți, indiferent de mărime.

Nu văd probleme pentru băncile mari din SUA. Acestea au un regim de reglementare special, mult mai strict decât băncile regionale, au lichiditate mult mai bună decât băncile regionale, prin urmare nu văd contagiune către băncile mari din SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE