Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Festival de lampioane în China. Chinezii au început pregătirile pentru Anul Dragonului

O feerie de culoare a invadat străzile din Shanghai. Chinezii au început pregătirile pentru Anul Dragonului de Lemn, iar lampioanele colorate sunt peste tot. Mitologia locală spune că acesta este un an al oportunităților, iar cei care se nasc în Anul Dragonului sunt carismatici și vizionari. 

Acest parc din Shanghai a fost decorat cu felinare gigantice, unele dintre ele înalte de câteva zeci de metri. Lampioanele sunt realizate din hârtie colorată sau mătase, pe rame de sârmă sau bambus, și sunt iluminate cu leduri. Evenimentul atrage anual mii de spectatori. 

”Unele lumini nu erau aprinse când am venit ieri, așa că nu am făcut prea multe poze. Nepoata mea s-a născut în anul Dragonului și am venit special să fac fotografii la festivalul felinarelor ca să i le arăt”, spune un vizitator. 

Anul acesta, decorul a avut ca temă marea. Artiștii s-au întrecut să realizeze sirene, căluți de mare sau delfini, dar întregul decor este plin de simboluri.

Xi Xiaoqin, moștenitoarea patrimoniului cultural și imaterial din Shanghai: ”Tăierea hârtiei (n.r.: pentru felinare) nu include doar flori de prun și magnolie albă, floarea orașului Shanghai, ci și clădirile emblematice și tipice din Shanghai, care arată dezvoltarea Shanghaiului.”

Festivalul lampioanelor este o tradiție veche de secole. Călugării budiști aprindeau lampioane în temple, apoi oamenii au început să le pună la intrarea în case. Lampioanele obișnuite sunt făcute din hârtie de orez. De anul nou, sunt aprinse și lăsate să se înalțe spre cer. Pe 10 februarie, China intră în Anul Dragonului de Lemn, așa cum este cunoscut Anul Nou Chinezesc 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE