Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anul Nou Lunar Chinezesc 2024 începe pe 10 februarie. Cum va fi sărbătorită trecerea în Anul Dragonului de Lemn

Anul Nou Chinezesc 2024 începe pe 10 februarie și marchează trecerea de la Anul Iepurelui de Apă la Anul Dragonului de Lemn. Mitologia locală spune că acesta este un an al oportunităților, iar cei care se nasc în Anul Dragonului sunt carismatici și vizionari. 

Conform calendarului gregorian, anul 2024 a început pe data de 1 ianuarie. Însă nu toate țările respectă aceste date. China, de exemplu, sărbătorește noul an mai târziu. Anul Nou Chinezesc este sărbătorit, de asemenea, în multe țări din Asia de Sud, precum Thailanda și Cambodgia.

Ce este Anul Nou Chinezesc

Multe dintre festivalurile tradiționale din calendarul chinezesc provin din sărbătorirea unor date agricole importante. În timp ce ”Festivalul de la mijlocul toamnei”, sau ”Festivalul Lunii”, a sărbătorit sfârșitul sezonului de recoltă la 29 septembrie 2023, Festivalul Primăverii semnifică începutul sezonului agricol.

Există o legătură istorică profundă între ritualuri și agricultură în cultura chineză, care poate fi legată de abordarea naturalistă a spiritualității. Termenul 天 (Tiān) este un bun exemplu în acest sens, cu definiții care variază de la "zi", trecând prin "anotimp" și ajungând până la "Dumnezeu" și "Cer". Deși ar putea părea o gamă destul de largă pentru un occidental, aceasta este în concordanță cu o filozofie care leagă supranaturalul de lumea naturală.

Înregistrările despre sărbătorile Festivalului Primăverii datează încă din perioada statelor războinice, din 475 î.Hr. până la unificarea Chinei sub conducerea lui Qin Shi Huang în 221 î.Hr.

Deoarece Festivalul Primăverii se bazează pe calendarul lunar chinezesc, datele la care este sărbătorit se schimbă anual în funcție de calendarul gregorian occidental. De obicei, acesta cade între 21 ianuarie și 20 februarie, iar anul acesta este sărbătorit pe 10 februarie.

Din prima zi a calendarului lunar, festivalul durează apoi până în cea de-a cincisprezecea zi, cunoscută și sub numele de Festivalul Lanternelor.

Cum este calculată data de început a Anului Nou Chinezesc

Calendarul chinezesc este un calendar anual, al cărui început se bazează pe ciclurile Lunii. Prin urmare, începutul fiecărui an chinezesc poate avea loc într-un interval mai larg, între sfârşitul lui ianuarie şi jumătatea lui februarie. Potrivit calendarului chinezesc, Anul Nou vine în prima zi cu Lună Plină, după intrarea Soarelui în constelaţia Vărsătorului, notează Agerpres.

Fiecare an chinezesc primește numele său de la zodiacul chinezesc. Ca și zodiacul occidental, acesta este împărțit în 12 secțiuni. Cu toate acestea, toate acestea sunt caracterizate de un animal și durează mai degrabă un an lunar decât o lună.

Celelalte animale zodiacale sunt Șobolanul, Boul, Tigrul, Cocoșul, Iepurele, Șarpele, Calul, Oaia, Maimuța, Câinele și Porcul.

2024 - Anul Dragonului de Lemn

Poate ați auzit deja că va fi anul dragonului, conform calendarului zodiacal chinezesc.

Cultura chineză atribuie, de asemenea, tipuri de personalitate oamenilor în funcție de animalul lor zodiacal. Copiii dragon sunt considerați "carismatici, inteligenți, încrezători, puternici și sunt în mod natural norocoși și înzestrați", potrivit Universității din Washington. Această credință este atât de răspândită, încât au fost înregistrate probleme cu spitale aflate sub capacitate în anii dragonului, deoarece părinții chinezi încearcă să aibă un copil în această perioadă de 12 luni.

Totuși, ar fi bine să știți că persoanele născute în anul dragonului nu sunt compatibile cu persoanele născute în anul câinelui. Asta înseamnă, de asemenea, că nu este recomandat să vă luați un cățel nou în acest an.

Există, de asemenea, și ciclul elementelor în joc. Conform calendarului chinezesc, un an poate fi definit și ca fiind fie de metal, lemn, apă, foc sau pământ. Atunci când se adaugă cele cinci elemente la cele 12 animale, fiecare combinație specifică apare doar o dată la 60 de ani.

Întrucât este un an al lemnului, acest lucru îl face oficial Anul Dragonului de Lemn. Un an de lemn este asociat cu puterea și flexibilitatea, cu calități personale de căldură, cooperare, generozitate și idealism.

Cum este sărbătorit Anul Nou Chinezesc

Sărbătoarea prilejuită de Anul Nou Chinezesc este cunoscută și drept Anul Nou Lunar, iar festivitățile durează câteva zile, până la următoarea fază a Lunii.

Tradițiile noului an își iau rădăcinile într-o legendă care spune că, acum câteva mii de ani, un monstru numit Nian ataca oamenii la începutul fiecărui an. Monstrul se temea de zgomotele puternice, de luminile puternice și de culoarea roșie, lucruri care erau folosite pentru alungarea acestuia.

Din acest motiv, astăzi, sărbătoarea este marcată cu petarde, focuri de artificii și haine și decorațiuni roșii, notează Britannica.

Familiile se reunesc în Ajunului de An Nou în jurul unei mese festive, iar tinerii primesc cadouri sub forma unor plicuri roşii ce conţin bani. Preparatele servite la masă diferă de la o regiune la alta. De exemplu, familiile din nordul Chinei pregătesc găluște tradiționale, iar cele din Shanghai şi zonele limitrofe au pe masă mai multe tipuri de carne, pentru bunăstare în anul ce va veni, notează Agerpres.

Festivalul Lampioanelor

Festivalul Lampioanelor este sărbătorit în a 15-a zi a noului an (pe 24 februarie, în 2024) și reprezintă o tradiție veche de secole. Călugării budiști aprindeau lampioane în temple, apoi oamenii au început să le pună la intrarea în case.

Lampioanele obișnuite sunt făcute din hârtie de orez. De anul nou, sunt aprinse și lăsate să se înalțe spre cer. Acest lucru poate simboliza faptul că cineva renunță la anul precedent sau anunță o schimbare personală care urmează să fie făcută în anul următor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE