Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fedha, prima prezentatoare de știri generată de Inteligența Artificială

Publicat de: Oana Stoica

Fedha, prima prezentatoare virtuală de știri, generată cu ajutorul Inteligenței Artificiale (IA), și-a făcut debutul pe contul de Twitter al unei publicații din Kuwait, scrie The Guardian.

"Sunt Fedha, prima prezentatoare din Kuwait care lucrează cu Inteligență Artificială la Kuwait News. Ce fel de știri preferați? Să vă ascultăm opiniile", a spus ea în arabă.

Fedha a apărut sâmbătă pe contul de Twitter al site-ului Kuwait News. Site-ul este afiliat cu Kuwait Times, fondat în 1961 ca primul cotidian în limba engleză din regiunea Golfului.

Abdullah Boftain, redactor-șef adjunct al ambelor publicații, a declarat că este un test al potențialului IA de a oferi "conținut nou și inovator".

În viitor, Fedha ar putea adopta accentul kuweitian și ar putea prezenta buletine de știri pe contul de Twitter al site-ului, care are 1,2 milioane de urmăritori.

"Fedha este un nume popular, vechi, kuweitian, care înseamnă argint. Întotdeauna ne imaginăm roboții ca fiind argintii, de culoare metalică", a spus Boftain.

Fedha are capul descoperit și poartă un sacou negru peste un tricou alb. Părul blond și ochii de culoare deschisă ai prezentatoarei reflectă populația diversă a țării bogate în petrol, formată din kuweitieni și expatriați, a spus Boftain.

Fedha îi reprezintă pe toți.

-Abdullah Boftain, redactor-șef adjunct

Videoclipul său inițial de 13 secunde a generat o avalanșă de reacții pe rețelele de socializare, inclusiv din partea jurnaliștilor.

Ascensiunea rapidă a IA la nivel global a ridicat promisiunea unor beneficii în diverse domenii, precum în domeniul medicinii. Însă au fost ridicate și temeri legate de potențialul său de a răspândi dezinformări și de amenințarea la adresa locurilor de muncă.

O scrisoare deschisă a fost semnată la sfârșitul lunii martie de mai multe personalități, printre care Elon Musk, Yuval Harari ori Steve Wozniak, prin care se cere o pauză de șase luni în dezvoltarea sistemelor de Inteligență Arficială. Aceștia consideră că IA prezintă „riscuri profunde pentru umanitate”.

Kuwait s-a clasat pe locul 158 din 180 de țări și teritorii în clasamentul 2022 al libertății presei realizat de Reporteri fără Frontiere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE