Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Încă 30 de zile de arest pentru patronii stației GPL din Crevedia, unde au fost explozii mortale

Un magistrat de la Judecătoria Sectorului 5 a dispus prelungirea cu 30 de zile a arestului preventiv în cazul patronilor staţiei GPL din Crevedia, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă. Ionuţ Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea, suspendat din PSD.

29/09/2023 , 08:10

Ce apare în referatul procurorilor care cer prelungirea măsurii de arest preventiv

Magistratul de la Judecătoria Sectorului 5 a dispus, joi, prelungirea cu 30 de zile a arestului preventiv în cazul celor doi patroni ai stației GPL din Crevedia. Decizia nu este definitivă.

Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă sunt acuzaţi de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

În referatul procurorilor cu propunere de prelungire a măsurii arestării preventive s-a reţinut că „inculpaţii, în decursul unei perioade de timp de cel puţin 3 ani, au promovat în cadrul societăţii, în mod sistematic, o politică de funcţionare grefată pe încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL, toate efectuate în scop pecuniar, sfidând deciziile de ordin administrativ aplicate de autorităţile publice cu atribuţii de supraveghere şi control în materie şi abdicând în mod nepermis de la normele elementare ce se impuneau a fi respectate în desfăşurarea acestei activităţi”.

În urma exploziilor, cinci persoane au murit, alte 56 au fost rănite, şase case au fost complet distruse, 83 de case au fost avariate parţial, plus alte distrugeri materiale semnificative - autospeciale ale echipelor de intervenţie, echipamente de intervenţie, bunuri materiale ale cetăţenilor aflate pe o rază de aproximativ 1,5 km.

„Din cercetările efectuate rezultă că dispoziţiile procesual-penale cu privire la persoana vătămată sunt incidente faţă de 158 de persoane”, arată sursa citată, potrivit Agerpres.

Până în acest moment, au fost audiate, în calitate de persoane vătămate, 90 de cetățeni care au suferit vătămări fizice, materiale şi/sau morale în urma producerii exploziilor. Dintre ei, 81 s-au constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 8.510.000 euro şi 371.300 lei.

Doldurea şi Stângă sunt acţionarii firmei Flagas SRL, care deţine staţia GPL de la Crevedia. Ionuţ Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea, suspendat din PSD.

Staţia GPL din Crevedia funcţiona din iulie 2020 fără autorizaţie de securitate la incendiu. Tragediile au avut loc în timp ce era efectuat un transfer de gaz între două cisterne.

19/09/2023 , 16:42

Patronii staţiei GPL din Crevedia, unde au avut loc explozii, rămân în arest preventiv

Patronii stației GPL din Crevedia rămân în arest preventiv. Decizia de marți este definitivă.

Ei au contestat decizia Judecătoriei Sectorului 5, de acum două săptămâni, prin care au fost trimiși în arest preventiv pentru 30 de zile, însă magistrații de la Tribunalul București au respins contestația pe motiv că este nefondată.

Știrea inițială. Pe 6 septembrie 2023, Doldurea şi Stângă au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 5, însă ei au contestat această măsură, solicitând să fie cercetaţi în libertate, sub control judiciar, sau în arest la domiciliu.

Ionuţ Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea, suspendat din PSD.

Doldurea şi Stângă sunt acţionarii firmei Flagas SRL, care deţine staţia GPL de la Crevedia, unde s-au produs pe 26 august explozii soldate cu cinci decese şi aproximativ 50 de oameni răniţi, printre care mulţi pompieri. De asemenea, zeci de case din apropierea staţiei GPL au fost distruse. Tragedia a avut loc în timp ce era efectuat un transfer de gaz între două cisterne.

Expolziile cauzate de scurgeirle de gaze ale autocisternelor

Procurorii susţin că incendiul şi exploziile au fost cauzate, cel mai probabil, de scurgerile de gaze de la autocisternele sau cisternele depozit amplasate în curtea firmei şi de existenţa unei surse de aprindere.

Flagas SRL a fost înfiinţată la data de 8 februarie 2008, are sediul social în municipiul Caracal, judeţul Olt, iar principalul obiect de activitate este reprezentat de "comerţ cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate" (cod CAEN 4778), iar ca obiecte secundare de activitate, printre altele, sunt şi cele de "comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate", "comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate" şi "transporturi rutiere de mărfuri".

Procurorii notează că, din legislaţia secundară, se desprinde concluzia că nu este prevăzută posibilitatea depozitării GPL-ului în autocisterne, ci exclusiv în sistem cu instalaţie monobloc tip skid, montată suprateran sau în recipiente subterane, îngropate, acoperite cu nisip, în ambele situaţii trebuind ca recipientele să fie echipate cu aparatură de măsură, control şi siguranţă care să semnalizeze o funcţionare normală iar în caz de avarie să semnalizeze corespunzător.

De asemenea, normativele nu prevăd posibilitatea efectuării încărcării/descărcării de GPL între autocisterne, ci exclusiv încărcarea recipientelor sub/supraterane, iar pompele de vehiculare GPL acţionează doar între rezervoare şi staţia de distribuţie.

Pe de altă parte, la imobilul din Crevedia nu se putea derula nicio operaţiune cu GPL (depozitare, transvazare etc), deoarece pentru respectiva locaţie nu existau avizele şi autorizaţiile instituţiilor abilitate.

Staţia GPL din Crevedia funcţiona din iulie 2020 fără autorizaţie de securitate la incendiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE