Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experții estimează că tranziția la energie regenerabilă va aduce prețuri și de zece ori mai mici

Decarbonizarea sistemului energetic este o modalitate esențială de a reduce emisiile și de a stopa schimbările climatice și va economisi și mulți bani.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Oxford , încetarea utilizării combustibililor fosili până în 2050 va economisi lumea cu cel puțin 12 trilioane de dolari (11,3 trilioane de euro).

Studiul infirmă eroarea conform căreia trecerea la energie verde este dificilă din punct de vedere economic, spune profesorul Doyne Farmer, care a condus studiul.

„Există o concepție greșită, generalizată, că trecerea la energie curată și verde va fi o bătaie de cap, costisitoare și însemnă sacrificii pentru noi toți - dar asta este pur și simplu greșit”, a spus el.

Cu cât sunt mai ieftine sursele regenerabile?

Cei care profită de pe urma combustibililor fosili susțin adesea că tranziția către energie curată va costa mulți bani.

Acest lucru descurajează investitorii să bage bani în tehnologiile verzi și îi conving să dea fondurile pe combustibili fosili distructivi pentru mediu. Dar constatările raportului par să infirme acest lucru, conform Euronews Green.

Cercetătorii au folosit date din arhivă, privind prețurile surselor regenerabile pentru a modela cum vor arăta acestea în viitor.

În medie, costurile energiei eoliene și solare au scăzut cu aproximativ 10% pe an. Această scădere poate fi atribuită unei creșteri uriașe a capacității. Producția de energie solară a crescut în medie cu 44% pe an în ultimii 30 de ani, în timp ce energia eoliană a crescut cu 23% pe an.

Aceasta înseamnă că prețurile scad brusc. În anii 1950, energia solară era de 10.000 de ori mai scumpă decât cărbunele și gazul - dar acum este mai ieftină (deși costurile inițiale sunt încă mai scumpe).

Folosind „aproximări”, cercetătorii au estimat că prețurile vor continua să scadă, deoarece investițiile fac tehnologiile mai ieftine.

Între timp, prețul combustibililor fosili - atunci când este ajustat pentru inflație - nu a scăzut semnificativ în ultimii 140 de ani. Orice schimbări majore s-au datorat unor evenimente geopolitice precum războiul din Ucraina .

În general, acest lucru înseamnă că sursele regenerabile vor fi mai ieftine decât combustibilii fosili.

În „scenariul de tranziție rapidă” prezentat de oamenii de știință, se estimează că un megawat oră de energie solară va costa oriunde de la 2 USD (1,88 EUR) la 40 USD (37,66 EUR) până în 2050, în timp ce un baril de petrol va fi oriunde de la 20 USD (18,83 EUR). ) până la 110 USD (103,50 EUR)

Dr. Rupert Way, unul dintre autorii principali ai studiului, spune că investitorii trebuie să se orienteze către energia verde.

„Modelele anterioare, care prevăd costuri ridicate pentru tranziția la energia zero carbon, au descurajat companiile să investească și au făcut guvernele nervoase cu privire la stabilirea de politici care vor accelera tranziția energetică și vor reduce dependența de combustibilii fosili”, spune el.

„Dar costurile cu energia curată au scăzut drastic în ultimul deceniu, mult mai repede decât se așteptau acele modele.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE