Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soluția găsită de Spania pentru a reduce facturile la energie

Scumpirea energiei electrice și a gazelor naturale a accelerat investițiile individuale în surse alternative de energie.  În Spania, crește rapid numărul blocurilor de apartamente, dar și a caselor pe acoperișul cărora apar panouri solare.

Reducerea dependenței de piața internațională

Pe acoperișul unei clădiri rezidențiale din Madrid au fost instalate 76 de panouri solare. Energia verde va fi folosită pentru iluminat, funcționarea lifturilor, dar și a porților rulante de la garaje. De asemenea, le va permite să facă economii în condițiile creșterii globale a prețurilor, provocată de invazia rusă a Ucrainei. Totuși, oamenii spun că economiile nu au reprezentat motivația principală pentru a investi în energia verde.

„Ideea principală a fost să consumăm energie regenerabilă. Dar ceea ce s-a întâmplat este că atunci când a sosit momentul investirii, în 2022, această decizie a fost și mai clară, tocmai din cauza creșterii costurilor cu energia,” a declarat Andrés Almansa, președintele Consiliului proprietarilor. 

Spania înregistrează o adevărată explozie a numărului de instalații autonome, în condițiile în care atât cetățenii, cât și companiile încearcă să producă propria electricitate pentru a-și reduce dependența de piața internațională.

„Ne confruntăm cu un adevărat boom al autoconsumului de energie electrică, cu o avalanșă de solicitări de proiect și instalații. În ceea ce privește clădirile rezidențiale din orașe precum acesta în care ne aflăm, primim de patru ori mai multe cereri de proiecte decât în anul 2021,” a declarat Laura Ramos, consultant Ecooo Solar.

Reducerea consumului din rețea cu 60%

Instalațiile solare colective de pe clădiri rezidențiale pot contribui la o economie de până la 40% din facturile cu energia electrică ale locatarilor. În unele cazuri, instalațiile autonome de producere a energiei pot contribui la o reducere a consumul din rețea și cu 60%. Iar Ministerul Tranziției Ecologice din Spania favorizează investițiile cu subvenții de aproape 40%, inclusiv din fondurile Uniunii Europene.

„Prețurile la energie, invazia rusă a Ucrainei, finanțarea pe care o acordăm și creșterea gradului de conștientizare privind mediul... Cred că toate împreună fac ca autoconsumul de energie electrică să devină o realitate,” a declarat Victor Marcos, reprezentantul Ministerului Tranziție Ecologice.

Guvernul spaniol are la dispoziție peste 1,8 miliarde de euro pentru a răspunde celor 160 de mii de cereri de finanțare a proiectelor de energie regenerabilă. Prin urmare, țara va profita la maximum de unul din principale sale active – Soarele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE