Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experți internaționali vor supraveghea centralele nucleare ucrainene, pentru a se asigura că funcționează în siguranță

Centralele nucleare din Ucraina vor fi supravegheate de echipe de experți ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Atacarea lor în timpul invaziei ruse sau luptele din apropierea acestora au stârnit numeroase îngrijorări. Una dintre cele mai sensibile situații este la centrala de la Zaporojie, aflată sub controlul soldaților Moscovei.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a stabilit deja un cap de pod în Ucraina, la o centrală situată în sudul țării. Acolo va fi o prezență continuă a experților în securitate și securitate nucleară. Instalarea experților a fost supravegheată de către ministrul ucrainean al energiei și directorul agenției, Rafael Grossi.

Cât vor rămâne experții în Ucraina?

„Acum un an am fost aici împreună și știți dificultățile întâmpinate. Acum, Agenția pentru Energie Atomică este prezentă aici, lucrând cu dumneavoastră, lucrând cu o autoritate de reglementare, lucrând cu Energoatom și cu tot personalul pe care ne bucurăm să-l vedem aici. Deci, acum stabilim această prezență permanentă aici,” a declarat Rafael Grossi, director general AIEA.

Experţii în materie de securitate nucleară vor rămâne la centrala din sudul Ucrainei până la sfârşitul războiului, au anunțat autoritățile de la Kiev.

„Lăsăm un grup de experți care vor rămâne aici permanent. Și va fi la fel în toate celelalte centrale (nucleare). Vom lucra împreună cu gazdele noastre ucrainene pentru a aduce un anumit suport tehnic, livrarea de echipamente, pentru a ne asigura că toate aceste centrale care sunt atât de importante pentru țară, în special în această perioadă foarte dificilă, pot continua să funcționeze normal și fără nicio problemă,” a explicat Rafael Grossi  director general AIEA.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică va stabili misiuni similare de supraveghere la centralele nucleare de la Rivne, Hmelnițki și Cernobîl săptămâna viitoare. La fiecare dintre acestea vor fi câte doi experţi în securitate nucleară. Ei  vor monitoriza situaţia, vor oferi sprijin tehnic și consiliere colegilor ucraineni şi, de asemenea, vor înregistra toate situaţiile din afara instalaţiei şi vor raporta constatările lor la sediul central al agenției.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE