Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experiment Euronews. Cum arată o zi în dreapta pilotului de raliu Cristiana Oprea

Centrul Capitalei a fost transformat în traseu pentru mașinile de raliu. Super Rally București, a adus pe străzi, sute de cai putere și talentul celor mai pricepuți piloți din domeniu.

Prin zone din oraș în care, de obicei, se stă bară la bară, bucureștenii au putut admira mașini electrice, dar și mașini cu motoare termice, echipate special pentru raliu. Însă lucrurile cu adevărat interesante dintr-un raliu se petrec în mașină, iar Euronews a avut un loc special rezervat, chiar în dreapta pilotului de raliu Cristiana Oprea.

Totul a început cu echiparea jurnalistului copilot după care echipajul a intrat pe traseu. După care a început cursa.

Cum sunt echipate mașinile de raliu

Față de modelele de serie, mașinile de raliu sunt văduvite de elementele de confort cu care suntem obișnuiți. Asta pentru că primează siguranța.

”Avem doar ce e necesar. Am scos tot ce înseamnă tapițerie, scaune, elemente de confort, avem AC pentru geamuri. Sunt elementele de siguranță. Acest habitacul în care ne aflăm rămâne intact.”, a declarat Cristiana Oprea.

Deși în această situație, copilotul jurnalist a fost de fapt un pasager-turist, rolul navigatorului din dreapta pilotului de curse este foarte important. Cristiana merge la competiții cu Alexia Parteni. Deși nu se află la volan, munca ei este crucială pentru succesul echipei.

”Pe traseu, pe proba specială, copilotul dictează, cum e virajul și explicăm ce urmează înainte de viraj. Cât de importantă e chimia, pentru că așa cum spuneai, în mare măsură, pilotul e responsabilitatea ta. E important să te înțelegi cu pilotul să nu existe certuri cu pilotul, contează să începi o probă cu un vibe bun și ar fi puțin indicat să fiți supărați. E important să știu ce îi place, să știe ce o deranjează, ea să știe ce mă deranjează.”, a spus Alexia Parteni, copilot.

Când pilotul și copilotul se înțeleg perfect, pe traseu rezultă spectacol. Cum ediția de Super Rally din acest weekend s-a desfășurat chiar prin centrul Bucureștiului, pasionații de motoare au profitat din plin.

Cu această experiență, Cristiana Oprea a încheiat sezonul de raliuri, unul în care românca a concurat inclusiv în afara țării, la Opel Cup, singurul campionat de raliuri 100% electric.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE