Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Exmatricularea elevilor din școli a fost reintrodusă în Legile Educației. Vizate sunt abaterile extrem de grave

Publicat de: Euronews

Exmatricularea elevilor din școli, inclusiv a celor din clasele primare, a fost reintrodusă în proiectele Legilor Educației. Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților a votat vineri ca elevii din învățământul obligatoriu să poată fi exmatriculați în situații grave.

Procedura de exmatriculare va permite dreptul la contestație al elevului în cauză, care poate fi ulterior înmatriculat la o altă școală, potrivit ministrului Educației, Ligia Deca.

"Acest amendament permite exmatriculare pentru cazurile extrem de grave, sigur, cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, dreptul la apărare etc. şi sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ şi, sigur că da, după ce există un program în care să existe consiliere, să existe ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului.

Considerăm însă că, având în vedere situaţiile din ultimele luni de violenţă în şcoală, trebuie să avem prevederi. Ne-am uitat şi la ceea ce se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene care, chiar dacă învăţământul este obligatoriu şi garantat, au această posibilitate de exmatriculare din unitatea de învăţământ pentru cazurile cele mai grave", a declarat Deca la Parlament, unde participă la şedinţa Comisiei de învăţământ.

Fiecare caz de exmatriculare va fi tratat diferit

Ministrul a menţionat că decizia privind reînmatricularea în acelaşi an şcolar sau în cel următor va fi stabilit "prin legislaţie secundară", pentru că fiecare caz este aparte.

"Cred că fiecare caz este aparte şi, în funcţie de evaluarea profesioniştilor, se poate determina dacă reintegrarea se poate face imediat sau este nevoie de o perioadă de consiliere, de îndreptare de reevaluare şi aşa mai departe", a adăugat Ligia Deca.

În proiectul propus de Guvern se prevedea interzicerea exmatriculării preşcolarilor şi elevilor din învăţământul obligatoriu.

Potrivit amendamentului de PSD, PNL şi minorităţi aprobat în comisie, "exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învăţământului obligatoriu poate fi realizată numai în situaţii grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spaţiul şcolar, în vederea protejării dreptului la educaţie al celorlalţi beneficiari primari".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE