Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Exercițiu de alarmare publică în toată țara. Autoritățile ne sfătuiesc să nu intrăm în panică și să ne continuăm activitatea

Miercuri va avea loc între 10.00 și 11.00 un exercițiu de alarmare publică, pentru a verifica funcționarea sirenelor din întreaga țară.

Sirenele vor emite semnalul „Alarmă la dezastre”, care presupune iminența producerii unor calamități cu impact major.

Oamenii sunt sfătuiţi să nu intre în panică și să nu-și întrerupă activitatea, pentru că este doar un exerciţiu care implică numai personalul specializat. Astăzi sunt sărbătoriţi 91 de ani de Protecţie Civilă în România.

Scenariul exerciţiului presupune atât înştiinţarea centrelor operaţionale pentru situaţii de urgenţă din judeţele ţării/Bucureşti - Ilfov, cât şi verificarea funcţionării sistemului de alarmare prin acţionarea sirenelor electrice şi electronice de alarmare a populaţiei, precizează IGSU.

În întreaga ţară au loc, în cursul acestei săptămâni, mai multe acţiuni dedicate protecţiei civile - Ziua Porţilor Deschise la unităţile ISU, sesiuni de instruiri practice privind tehnicile de acordare a primului ajutor medical în situaţii de urgenţă în şcoli, bilanţuri.

Vineri, va fi relansată noua versiune a platformei naţionale de pregătire pentru situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro/ şi va fi relansat site-ul Platformei Naţionale pentru Reducerea Riscurilor la Dezastre.

Cum funcționează sistemul de alarmă

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

  • Alarmă la dezastre - se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare;
  • Prealarmă aeriană - se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare;
  • Alarmă aeriană - se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE