Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

DSU face cursuri pentru comportamentul în situații de urgență. Miercuri se vor auzi alarme în toată țara

A început Săptămâna Protecției Civile în România, iar oamenii vor putea participa la cursuri de prim ajutor și vor învăța ce trebuie să facă în cazul unei calamități. Șeful DSU, Raed Arafat susține că aceste măsuri nu trebuie să îi panicheze pe români, ci doar să îi pregătească pentru un eventual dezastru natural. Miercuri, alarmele se vor auzi în toată țara.

În imagini este unul dintre utilajele folosite pentru salvarea răniților din Turcia. Sute de instrumente care pot face diferența între viață și moarte printre dărâmături sunt în aceste zile expuse în fața Ministerului Afacerilor Interne.

Această cameră, spre exemplu, i-a ajutat pe salvatori să îi scoată pe oameni de sub ruinele din Turcia. Sub formă de băț, aceasta le permite pompierilor să o introducă pe sub moloz și, astfel, persoanele pot fi salvate mai repede și mai eficient.

Cățelușa Speedy are 6 ani și se antrenează în fiecare zi ca să fie pregătită, în cazul unui cutremur. Ultima ei misiune a fost chiar în Turcia, unde a fost de mare ajutor salvatorilor.

Ca Speedy mai sunt alți 14 câini. Atâția deține IGSU. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență susține că sunt suficienți, mai ales că dresarea unor astfel de câini salvatori durează, în medie, un an, iar apoi trebuie antrenați zilnic. Cu ocazia împlinirii a 90 de ani de protecție civilă, Arafat a explicat importanța măsurilor în cazul situațiilor de urgență.

Raed Arafat, Șeful DSU: Noi când vorbim cu oamenii despre riscuri nu vrem să îi panicăm, vrem să ii pregătim. Dorința noastră este să ajungem la un nivel de reziliență ridicat. Înseamnă că o situație de urgență să nu te afecteze decât o perioadă foarte scurtă și să poți să îți revii la viața normală. În cazul unui cutremur, primul lucru o să ne asigurăm că oamenii care sunt blocați pot fi ușor de găsit, de accesat, ca să le salvăm viața.

În fața sediului Ministerului Afacerilor Interne doritorii au putut vizita pe 25 și 26 februarie expoziția de tehnică și echipamente de protecție.

De asemenea, Caravana SMURD, „Fii pregătit” va străbate mai multe orașe, printre care Buzău, Neamț și Suceava. Paramedicii prezenți le vor oferi oamenilor cursuri de prim ajutor. În final, pe 4 și pe 5 martie, în București, se va desfășura și un tur ghidat organizat de Institutul de Fizică a Pământului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE