Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Medic din Belgia care a ajutat răniții din Colectiv, despre spitalele din România: ”Erau victime una lângă alta în pat”

Un medic belgian a trecut prin spitalele din România, după ce a venit să ajute victimele incendiului de la Colectiv.

Patrick Persoons este asistent șef al secției de terapie intensivă, într-un spital din Beglia, și spune că medicii români încearcă să facă minuni cu puținele resurse pe care le au. Medicul consideră că România trebuie să investească în centre pentru marii arși.

”Existau unele spitale, pot spune, destul de moderne, dar existau și alte spitale care nu aveau multe resurse. Am văzut unele echipamente moderne, cum ar fi de monitorizare a inimii și a tensiunii arteriale, deci am văzut echipamente destul de moderne.

Singura problemă era că nu erau aranjate ca într-un centru de arși, deci nu existau cuve speciale pentru pacienții cu arsuri. Iar pacienții se aflau în camere de terapie intensivă unde erau și 7 sau 8 victime, una lângă alta în pat, iar asta nu este bine pentru persoane cu arsuri. În mod normal, ar trebui să fie într-o cameră separată pentru a evita infecțiile încrucișate, acest lucru este foarte important.”, a declarat Patrick Persoons, asistent medical șef la terapie intensivă în Belgia.

Cât de fezabile sunt centrele de mari arși în România

”În România, aceasta este cu siguranță fezabil dacă guvernul dumneavoastră va investi în acest domeniu, Există o mulțime de victime ale arsurilor în fiecare an în România, primim adesea apeluri din România pentru a accepta persoane arse pe care să le transferăm în Belgia.

Dar este ceva foarte specific, știu că este și foarte costisitor să înființezi un centru pentru tratarea arsurilor, e nevoie de multe resurse în ceea ce privește infrastructura și echipamentele. De asemenea, sunt convins că, dacă România dorește ajutor din partea Belgiei, suntem cu siguranță pregătiți să furnizăm informații autorităților române.”, a adăugat acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE