Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Consilierul președintelui Volodimir Zelenski: ”Rusia nu dorește pace. Războiul va fi unul de durată”

Ucraina nu poate negocia pacea cu Rusia, cât timp forțele Moscovei nu se retrag din teritoriile ocupate și nu încetează să omoare civili. Este poziția fermă a consilierului președintelui Volodimir Zelenski, Mykhailo Podolyak, într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului Euronews, Anelise Borges.

Ucraina este ”foarte optimistă în legătură cu ceea ce se întâmplă pe linia întâi a contraofensivei sale.” Asta potrivit unuia dintre principalii consilieri ai lui Volodimir Zelenskiy, Mykhailo Podolyak, care a insistat că forțele ucrainene avansează treptat, dar că Occidentul trebuie să continue să sprijine eforturile Ucrainei împotriva Rusiei.

Mykhailo Podolyak, consilier prezidential: ”Există o problemă importantă pe care partenerii noștri ar trebui să o înțeleagă. Știți, atunci când vă temeți de armata rusă timp de 20 de ani și spuneți că este a doua armată a lumii, iar apoi vă așteptați ca aceasta să fie distrusă în câteva zile - ni se pare puțin ciudat. În realitate, acest război va mai dura ceva timp. Acest timp este determinat de cantitatea de resurse pe care o are Ucraina. Nu este suficientă în acest moment. De aceea, sperăm că furnizarea de resurse va crește și, în consecință, acest lucru va duce la o accelerare a operațiunilor ofensive.”

Cum vede Volodimir Zelensky parcursul Ucrainei în războiul cu Rusia

Ca unul dintre cei mai apropiați consilieri ai președintelui Ucrainei, Mykhailo Podolyak a explicat care este părerea lui Volodimir Zelenski, după peste 530 de zile de război.

Mykhailo Podolyak, consilier prezidential: Președintele este extrem de activ, este cât se poate de concentrat, deoarece înțelege prețul pe care îl putem plăti ca urmare a acestui război. Acesta este un război crucial pentru noi, este un moment istoric. Și, în consecință, președintele înțelege foarte clar în ce etapă istorică ne aflăm. De aceea, este implicat în război cât mai mult posibil și-și petrece cât mai mult timp pentru a analiza procedurile care au loc în timpul războiului, pentru a purta aproape constant dialoguri online, atât bilaterale, cât și multilaterale. El este pus la curent în timpul războiului pentru că se află în continuă comunicare cu forțele armate, cu comandanții de brigadă. Președintele este implicat în război cât mai mult posibil și încearcă să găsească o soluție optimă pentru finalizarea corespunzătoare a acestui război.

Anelise Borges, jurnalist Euronews: ”Doar că să înțeleg corect, ați spus ca președintele Zelenski caută o soluție... asta ar include să vă așezați la masa negocierilor cu Rusia?”

Mykhailo Podolyak, consilier prezidential: ”Cu cine să negociem? Cu cei care ucid în mod ostentativ și vor să rămână nepedepsiți. Atunci trebuie să vă puneți întrebarea: sunteți pregătiți să nu pedepsiți crimele? Sunteți pregătiți să vă asumați vina pentru faptul că lăsați lumea cu niște criminali la conducerea unei alte țări? Așadar, nu poate exista niciun proces de negociere în acest moment, deoarece Rusia nu dorește un proces de negociere. 

Rusia nu dorește pace. Știți despre ce este vorba atunci când Rusia vorbește despre un proces de negociere? Rusia vrea următoarele: să reducă drastic intensitatea războiului, a luptelor. Rusia vrea să mențină linia de separare. Rusia vrea să își lase trupele în teritoriul ocupat și vrea să înghețe războiul în acest fel, să îl înghețe pentru o perioadă lungă de timp, deși investește în militarizare suplimentară. Iar după aceea vom avea parte, din nou, de atacuri teroriste. Vom avea parte de următoarea etapă a războiului și așa mai departe. 

Rusia nu vrea pace. Vă rog să înțelegeți: nu puteți ajunge la un acord cu oameni care intră pe teritoriul nostru, care ne încalcă dreptul internațional și ucid pe scară largă. Oamenii noștri sunt atacați în fiecare zi cu rachete balistice de croazieră. Populația noastră civilă este violată, oamenii sunt torturați, zeci de mii de copii sunt furați și așa mai departe. Nu putem permite ca acest lucru să rămână nepedepsit.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE