Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Discuții despre rutele pentru transportul cerealelor ucrainene, purtate la Galați de oficiali ai SUA și UE. Cine reprezintă România la negocieri

Oficiali de rang înalt din Statele Unite, Uniunea Europeană, România și Republica Moldova discută, vineri, la Galați, despre rutele alternative pentru transportarea cerealelor din Ucraina. Ambasada SUA la București a anunțat că Washingtonul susține ”asigurarea continuităţii neîntrerupte a exporturilor de cereale ucrainene”, conform Agerpres.

La conferința pe tema exporturilor agricole ale Ucrainei în cadrul culoarelor de solidaritate UE - Ucraina vor participa Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, Jim O'Brien, care conduce biroul SUA ce gestionează regimurile de sancţiuni (U.S. Sanctions Coordinator), vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, Magda Kopczynska - director pentru Transportul pe Apă de la Directoratul-General pentru Mobilitate şi Transport, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii din Republica Moldova.

”În faţa adversităţii, unitatea primează. Într-o întâlnire crucială, care va avea loc la Galaţi, România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană şi Statele Unite îşi vor uni forţele, în urma ieşirii dure a Rusiei din Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră", se arată în comunicatul Ambasadei SUA la București.

În cadrul întâlnirii, oficialii vor transmite recunoștința față de România ”pentru eforturile sale neclintite în sprijinirea exporturilor de cereale ucrainene”.

”În ciuda distrugerii nemiloase de către Rusia a infrastructurii portuare ucrainene şi a depozitelor de cereale, rămânem angajaţi în asigurarea continuităţii neîntrerupte a exporturilor de cereale ucrainene, pentru a satisface cererea globală”, notează sursa citată.

Rusia este acuzată că ”a transformat hrana în armă”

Principalul subiect al discuțiilor va fi îmbunătăţirea rutelor alternative de transport pentru cerealele din Ucraina.

"Colaborând, suntem hotărâţi să consolidăm şi să diversificăm rutele alternative pentru exporturile de cereale pe cale ferată, rutieră şi maritimă, asigurând rolul esenţial al Ucrainei pe piaţa alimentară globală", mai precizează oficialii americani.

De asemenea, SUA acuză Kremlinul că ”a transformat hrana în armă şi a pus în pericol securitatea alimentară globală”.

"Statele Unite rămân pe poziţie fermă alături de Ucraina, promiţând sprijin şi asistenţă continuă, pentru a ajuta Ucraina să depăşească provocările şi să promoveze prosperitatea în regiune", mai precizează Ambasada SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE