Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aglomerație de nave la Sulina. Aproape 60 de vapoare vor să ajungă în porturile ucrainene de pe Dunăre

Zeci de nave care trebuie să ajungă în porturile ucrainene de pe Dunăre sunt blocate la Sulina. Sunt aproape 60, anunță Administrația Fluvială a Dunării de Jos.

Doar patru dintre ele au primit miercuri permisiunea să intre pe brațul Sulina, iar 13 au fost autorizate să iasă de pe canal.

Autoritățile românești permit trecerea unui număr limitat de nave, stabilit zilnic de Ministerul Transporturilor din Ucraina. În ultimele săptămâni, traficul pe Dunăre s-a aglomerat din nou, la fel ca anul trecut, când portul Odesa era bombardat.

Zilnic, zeci de nave sunt nevoite să aștepte în Marea Neagră pentru a intra pe brațul Sulina. Este vorba despre nave care vor să ajungă în porturile ucrainene de pe Dunăre, Reni și Izmail. Numărul acestora a început să crească după ce Rusia a ieșit din acordul cu Ucraina care permitea transportul cerealelor prin Marea Neagră.

Cum portul Odesa nu mai este funcțional, la fel ca anul trecut când acesta a fost bombardat, Ucraina se folosește de porturile dunărene. Numai că acestea au o capacitate mult mai scăzută, iar numărul navelor care ajung acolo pentru a fi încărcate cu cereale sau alte mărfuri nu poate fi prea mare. Permisiunea de navigare pe brațul Sulina este dată de Administrația Fluvială a Dunării de Jos.

”Noi bagăm nave doar în baza solicitărilor celor de la USPA din Ucraina, Ministerul Transporturilor al lor. Media poate varia și în funcție de navele românești, navele moldovenești și au fost zile în care au tranzitat canalul și 24 de nave, au fost introduse pot să ne zică 4 zile la rând să nu le bagăm nicio navă pe canal, doar să scoatem, pentru că au intrat pe Bîstroe sau au rămas din cele băgate anterior, până au operat, până le-a venit marfa toată suma navelor care așteaptă în bara Sulina.

Dacă o zi nu bagi nicio navă că ei ți-au zis să nu bagi nicio navă, doar să scoți, implicit, cele care ajung în ziua respectivă se adaugă la cele care așteptau deja.”, a declarat președintele Consiliului de Administrație, AFDJ Galați.

Cine sunt cei afectați de această situație

Afectați sunt marinarii de pe navele care așteaptă și câteva zile la rând uneori pentru a intra pe brațul Sulina, spun autoritățile.

Au fost și situații punctuale care au dus la blocaje pe Dunăre, precum condițiile meteo, dar și bombardamentele cu drone kamikaze ale trupelor rusești asupra porturilor ucrainene, de acum câteva săptămâni.

În plus, mulți marinari romani spun ca nu se mai intorc in ucraina pana cand lucrurile nu se liniștesc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE