Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CNBC: Cum este alimentată Armata rusă cu cipuri americane, în pofida sancţiunilor occidentale

Microcipurile occidentale utilizare pentru alimentarea laptopurilor și a telefoanelor inteligente intră în continuare în Rusia și să alimenteze arsenalul militar, arată o analiză prezentată de postul american CNBC. Potrivit documentelor și datelor comerciale, Moscova se aprovizionează cu un număr ridicat de semiconductori şi alte tehnologii avansate occidentale, prin ţări intermediare, cum ar fi China.

De altfel, în anul 2022, Rusia a importat tehnologii din domeniul semiconductorilor în valoare de 2,5 miliarde de dolari, în creştere faţă de 1,8 miliarde de dolari în 2021. Semiconductorii şi microcipurile au un rol crucial în războiul modern întrucât alimentează numeroase echipamente, de la drone, radiouri, rachete, la vehicule blindate.

Potrivit CNBC, Institutul KSE, un centru de analiză din cadrul Școlii de Economie din Kiev, a analizat recent 58 de componente din echipament militar rusesc esenţial care au fost recuperate de pe câmpul de luptă din Ucraina. Autorii cercetării susțin că au descoperit peste 1.000 de piese străine, în mod special tehnologii occidentale de semiconductori.

Multe dintre astfel de componente sunt supuse controalelor în momentul exportului. Analiștii intervievați de CNBC susțin că aceste dispozitive intră în Rusia, folosindu-se rute comerciale complicate prin China, Turcia și Emiratele Arate Unite.

”Rusia are în continuare capacitatea de a importa toate componentele esenţiale necesare, produse în Occident, pentru armata sa”, a afirmat Elina Ribakova, cercetător principal la Institutul Peterson pentru Economie Internaţională şi unul dintre autorii raportului realizat de Institutul KSE.

”Evitarea sancţiunilor este surprinzător de neplăcută în acest moment”, a adăugat ea.

Utilizarea dublă, unul dintre tertipurile prin care Rusia evită sancțiunile occidentale

Nu toate tehnologiile avansate sunt vizate de sancțiunile occidentale impuse Rusiei. Multe dintre ele sunt catalogate drept produse cu dublă utilizare. Acest lucru înseamnă au atât aplicații civile, cât și militare și, în consecință, nu intră în sfera de aplicare a controalelor specifice exporturilor. De exemplu, un microcip poate fi folosit atât pentru o mașină de spălat, cât și într-o dronă.

Cu toate acestea, multe dintre aceste echipamente provin din țări occidentale care au interdicții comerciale drastice împotriva Moscovei și, în special, a armatei sale. Toate produsele de origine americană, cu excepția alimentelor și a medicamentelor, nu au interdicție de a ajunge la Armata rusă.

Mai mult, studiul KSE relevă că peste două treimi dintre componentele străine identificate în echipamentele militare rusești proveneau de la companii cu sediul în SUA, iar altele proveneau de la aliați ai Ucrainei, inclusiv Japonia și Germania.

CNBC a precizat că nu a putut verifica dacă firmele implicate știau despre destinația finală a produselor pe care le comercializează. Autoritățile din Elveția au declarat că lucrează cu firmele pentru a le informa în legătură cu ”steagurile roșii", în vreme ce purtătorii de cuvânt ai Guvernelor celorlalte țări citate nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

De asemenea, un studiu realizat de Institutul Regal al Serviciilor Unite a evidențiat că Armata rusă utilizează peste 450 de tipuri diferite de componente fabricate în străinătate în cele mai moderne 27 de sisteme militare ale sale, inclusiv rachete de croazieră, sisteme de comunicații și complexe de război electronic. Multe dintre aceste piese sunt fabricate de companii americane bine cunoscute care creează microelectronică pentru Armata americană.

”În ultimii zeci de ani, sistemele și tehnologiile de înaltă tehnologie ce nu provin din Rusia au devenit mai avansate și chiar au devenit standarde industriale și globale. Astfel, o Armată rusă, precum și economia sa civilă, au devenit dependente", a declarat Sam Bendett, consilier la Centrul pentru Analize Navale, conform sursei citate.

În aceste condiții, folosirea unor astfel de tehnologii a luat o asemenea amploare încât a devenit tot mai dificilă monitorizarea lanțurilor de aprovizionare. Între timp, sancțiunile impuse Rusiei se limitează în mare măsură la aliații occidentali ai Ucrainei, ceea ce înseamnă că multe țări continuă să aibă relații comerciale cu Moscova.

"Este dificil să împiedici microelectronica de uz strict civil să treacă granițele și să fie inclusă în comerțul global. Și de acest lucru profită atât industria rusă, cât și armata rusă și serviciile sale de informații", a declarat Bendett.

Relațiile comerciale dintre Rusia și China, în creștere

Potrivit sursei citate, China este de departe cel mai mare exportator către Rusia de microcipuri și alte tehnologii care se găsesc în echipamente cruciale pentru câmpul de luptă.

Vânzătorii din China, inclusiv din Hong Kong, au reprezentat peste 87% din totalul importurilor de semiconductori din Rusia în trimestrul al patrulea din 2022, față de 33% în trimestrul al patrulea din 2021. Mai mult de jumătate (55%) din aceste bunuri nu au fost fabricate în China, ci produse în alte state și trimise în Rusia prin intermediari din China și Hong Kong.

China încearcă să obțină profit pe seama faptului că Rusia este izolată din punct de vedere economic. Atât oficialii de la Beijing, cât și cei de la Moscova nu au comentat pe această temă.

Între timp, Rusia și-a mărit, de asemenea, importurile din țările intermediare din Caucaz, Asia Centrală și Orientul Mijlociu, potrivit datelor comerciale naționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE