Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România a donat Republicii Moldova echipamente militare. Ministrul Apărării Angel Tîlvăr s-a întâlnit cu omologul său de la Chișinău

România continuă să sprijine Republica Moldova și din punct de vedere militar. Ministrul Apărării din țara noastră, Angel Tîlvăr, a făcut o vizită oficială la Chișinău, unde s-a întâlnit cu omologul său, Anatolie Nosatîi, cu care a discutat despre cooperarea din domeniul Apărării, dar și despre provocările cauzate de agresiunea Rusiei în țara vecină, Ucraina, potrivit unui comunicat al MApN.

Tîlvăr a garantat că partea română susține parcursul pro-european al Moldovei și participarea la proiectele iniţiativei regionale Procesul Reuniunilor Miniştrilor din Europa de Sud-Est (SEDM), unde România își exercită președinția, prin rotație, din iulie 2023 până în iulie 2025.

Întâlnire între ministrul Apărării Angel Tîlvăr și omologul său moldovean, Anatolie Nosatîi

România a donat Moldovei echipamente militare, precum căști de protecție, veste antiglonț, cu kevlar, autoturisme de teren și echipamente de protecție balistică, drept sprijin pentru modernizarea structurilor de apărare moldovene.

"Republica Moldova este aproape de sufletul nostru. Cooperarea în domeniul apărării dintre ţările noastre a atins un nivel foarte bun, iar acest lucru nu face decât să ne bucure şi să ne impulsioneze să continuăm în acest ritm accelerat. Puteţi conta pe întregul nostru sprijin, astfel încât dezideratul aderării R. Moldova la SEDM să fie atins timpul exercitării mandatului României la preşedinţia acestui forum. Alăturarea R. Moldova cu drepturi depline la această iniţiativă va întări statutul ţării în plan regional şi internaţional şi va oferi noi oportunităţi de cooperare în plan militar cu ţările din regiune.

Suntem gata să oferim asistenţă de specialitate şi sprijin Armatei Naţionale a R. Moldova în multiple domenii. Recenta donaţie de echipamente individuale de protecţie balistică şi autoturisme de teren reprezintă un exemplu concret al preocupărilor noastre de a contribui la asigurarea resurselor necesare dotării militarilor Armatei Naţionale. Aceste donaţii fac parte dintr-un efort continuu al României, prin Ministerul Apărării Naţionale, de sprijinire a R. Moldova în domeniul înzestrării armatei cu echipamente moderne", a precizat Angel Tîlvăr, potrivit MApN.

Rețea de spionaj rus, destructurată în Republica Moldova

În urmă cu câteva săptămâni, o rețea de spionaj în favoarea Rusiei a fost destructurată în Republica Moldova. Rețeaua a fost racolată și formată, timp de doi ani, de doi agenți ruși care au fost acuzați de trădare și spionaj. Ei aparțin serviciului federal de securitate al Moscovei, FSB și aveau drept scop menținerea dependenței Republicii Moldova față de Rusia și modelarea opiniei publice în acest sens.

După ce Rusia a declanșat războiul împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022, oficialii moldoveni și-au exprimat îngrijorarea și preocupările privind securitatea propriei țări. La acea vreme, o hartă militară care apărea într-o înregistrare cu președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, arăta Moldova ca țintă a forțelor rusești.

Ministrul Apărării din România și cel din Republica Moldova au discutat și despre bombardamentele ruseşti asupra porturilor Ucrainei de pe Dunăre, din vecinătatea graniţelor cu România şi Republica Moldova, după cum precizează MApN.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE