Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Evaluare Națională 2023. 7.000 de elevi au lipsit de la proba la Limba română

Proba la Limba română din cadrul Evaluării Naționale 2023 a avut loc luni. Peste 160 de mii de elevi au fost înscriși la examenul care, anul acesta, va avea o miză mai importantă pentru admiterea la liceu: media de admitere va fi calculată doar în baza rezultatului de la examen, fără mediile din gimnaziu.

14.475 de elevi nu au intrat în Evaluarea Națională.

Câți elevi s-au prezentat la examenul de Evaluare Națională, proba de Limba și literatura română

”Astăzi a debutat prima probă din cadrul Evaluării Naționale pentru elevii de clasa a 8-a, după o perioadă tensionată atât pentru elevi, cât și pentru colectivul profesoral. Am reușit, astăzi, să demarăm examenul, în cele mai bune condiții și în calendarul anunțat. Au fost înscriși în examen 161.654 de elevi și au fost prezenți la proba de limba și literatura română 154.601, un grad de participare de 95,63%”, a spus Florin Lixandru, secretar de stat pentru Învățământul Preuniversitar din cadrul ministerului Educației.

De ce elevii nu au susținut examenul?

Florin Lixandru: Sunt două situații. La sfârșitul anului școlar aveam în evidență 176.000 de elevi de clasa a 8-a, dintre care doar 161.654 au ajuns să fie înscriși în examenul de Evaluare Națională. Diferența de 8 procente o reprezintă elevii care nu s-au înscris, datorită faptului fie că sunt corijenți la 1-2 obiecte, fie sunt repetenți, dar sunt și elevii cu cerințe educaționale speciale (deficit de atenție, anumite diagnostice pentru care există certificat medical special), care nu sunt obligați să susțină Evaluarea Națională, și sunt elevii olimpici, care, la fel, potrivit ultimelor reglementări legale au posibilitatea să fie admiși la liceu, fără Evaluare Națională, peste numărul de locuri alocat în clase, conform premiului pe care l-au obținut la olimpiada națională sau internațională.

14.475 de elevi nu au intrat în Evaluarea Națională.

Stăm mai bine decât anul trecut, când numărul celor care nu au ajuns în Evaluarea Națională a fost de 16.270 adică 90,5% au ajuns să fie înscriși.

Anul acesta, procentul elevilor înscriși în Evaluare a fost de 91,78%.

Varianta școlii profesionale

Florin Lixandru: Elevii care au fost înscriși la Evaluarea Națională și nu au participat, sunt declarați absenți, având posibilitatea să fie admiși la învățământul profesional, acolo unde nu e nevoie de examenul de Evaluare Națională.

Avem 2 eliminați, la nivel național, la proba de Limba și literatura română: unul în județul Ilfov și unul în județul Alba, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, primind nota 1 la examen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE