Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sfaturile psihologilor pentru elevi, înainte de Evaluarea Națională. 10% dintre elevii de clasa a 8-a nu s-au înscris la examene

Din cauza schimbărilor dese din învățământ, elevii au nevoie de mai mult sprijin pentru Evaluarea Națională, a explicat, la Euronews, Gina Enache, psiholog și psihoterapeut. Iar Andreea Ionescu, mamă a unui elev de clasa a VIII-a și fondatoarea grupului civic ”Părinții cer schimbare”, a vorbit despre presiunea pe care o simt elevii în prag de examen.

Gina Enache, psiholog clinician și psihoterapeut: Elevii au nevoie, în această perioadă, de sprijinul adulților din viața lor. Și, în primul rând, e nevoie ca ei să aibă grija de ei și să nu le dea mai departe îngrijorările pe care le au și să pună presiune pe ei, în perioada asta.

An școlar plin de provocări pentru elevi

Săptămâna trecută s-a încheiat un an școlar plin de provocări pentru elevi și, în special, pentru cei din ani terminali. I-au pus la grea încercare schimbările din structura anului școlar, dar și greva cadrelor didactice.

”Ei au simțit stresul adaptărilor și readaptărilor de fiecare dată când s-au produs aceste schimbări. Într-adevăr, a fost un stres în plus pentru ei și au nevoie de și mai mult sprijin, pentru că e un context foarte diferit de cum am trăit noi, de exemplu”, a mai spus Gina Enache, psiholog clinician și psihoterapeut.

Andreea Ionescu, fondatoarea grupului civic ”Părinții cer schimbare”: Sigur că emoțiile sunt mari, dacă e să ne gândim la părinți, încercăm să ne moderăm emoțiile și să nu le transmitem elevilor, pentru că psihoemoționalul contează mult în acest examen, care are o miză mare pentru o vârstă atât de mică.

Cu toată susținerea pe care am observat că societatea civilă a oferit-o, în primele zile de grevă profesorilor, este foarte clar că e nevoie de o mărire a salariilor, pentru că meseria de profesor nu mai e atractivă, în ziua de astăzi, iar tinerii nu mai vor să intre în sistem. Impactul a fost serios, dar nu cred că va fi cineva interesat să cuantifice serios această situație, pentru că așa s-a întâmplat și în pandemie. Nu am avut vreo dată care să spună care au fost pierderile, cât s-a recuperat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE