Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Euro se apreciază ușor în raport cu dolarul. Analist: Dolarul este privit ca o valută de refugiu

Dolarul și-a consolidat poziția în fața euro, iar analiștii nu se așteaptă să dea înapoi. La noi în țară, dolarul puternic se traduce în prețuri mai mari pentru energie și carburanți, ceea ce atrage o inflație mai accentuată.

Chiar în condițiile unui dolar mai puternic, cererea rămâne mai mare pentru euro. Oamenii pleacă în concediu, cei mai mulți în țări europene. Alții se mută din țară, însă se îndreaptă tot către țări din Uniune.

Euro a ajuns săptămâna aceasta sub nivelul dolarului, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, de când a fost pus în circulație.

Spre comparație, la începutul lunii februarie, înainte de războiul din Ucraina euro valora peste 1 dolar și 13 cenți. Astfel, dolarul, cunoscut drept o monedă sigură în perioade tulburi, s-a apreciat cu 14% de la începutul anului.

Un curs de schimb mai mic al monedei euro face ca importurile să devină mai scumpe, ceea ce alimentează inflaţia.

Rata inflației din România a atins un nivel de 15,1%, în iunie, potrivit Institutului Național de Statistică.

În plus, un dolar mai puternic înseamnă costuri mai mari de rambursare a datoriei publice, care include şi împrumuturi în dolari. În martie, Ministerul român al Finanțelor a împrumutat 1,75 miliarde de dolari pe piețele internaționale, deși în ianuarie, Guvernul împrumutase 2,4 miliarde de dolari.

Dolarul, monedă de refugiu

”Dolarul este privit ca o valută de refugiu, de aceea este mai puternic. Dacă ne uităm spre euro, s-au tipărit foarte mulți bani, s-a aruncat cu bani în pandemie, din acest motiv, euro este mai slăbit. Totodată, Europa se confruntă cu un război în interiorul ei și criza energetică a afectat mult mai mult continentul european decât alte state, mai îndepărtate. Are de luptat și Europa cu o inflație în creștere și vedem cum moneda se depreciază versus monede mai puternice, precum dolarul.”, spune Irina Chițu, analist financiar.

Analistul mai spune că în România filtrăm totul în funcție de euro – prețul caselor, al produselor, utilităților și că suntem mult mai legați de zona euro.

”Este o perioadă bună de a cumpăra euro, pentru că este la valori mai mici. Este și o oportunitate de a schimba lei în euro, ceea ce vedem că se întâmplă de a începutul anului, au crescut economiile în euro. Deși la euro, spre deosebire de lei, dobânzile nu sunt atractive, se poate câștiga din diferența de curs valutar, care ajută la cumpărarea de mai mulți euro, cu aceiași lei”, a mai adăugat Irina Chițu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE