Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analiză: Anul trecut, bugetarii au câștigat mai mult decât angajații de la privat

Printr-o nouă ordonanță de urgență pusă în dezbatere publică bugetarii vor primi un sfert din majorarea pe care trebuiau să o primească la 1 ianuarie. Guvernul a retras ordonanța de urgență, prin care salariile unor bugetari urmau să crească cu până la 50%, asta după ce Consiliul Economic și Social a decis că măsura este discriminatorie.

Din luna august, salariile tuturor bugetarilor vor fi majorate cu un sfert din diferența dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare și cel din luna decembrie a anului trecut, adică bugetarii vor primi până la 150-200 de lei net lunar. Dacă s-ar fi aplicat legea salarizării integral, lefurile ar fi crescut de patru ori mai mult.

Marius Budăi, ministrul Muncii: „Este vorba despre a proteja puterea de cumpărare a lucrătorilor din domeniul public, concomitent cu lucrătorii din privat, pentru că trebuie să vă aduc aminte că înainte de a majora salariile din sistemul public, noi am creat și am pus la dispoziția celor din privat acei 200 de lei, care nu sunt taxați.”

Sindicaliștii spun că există și acum dezechilibre în sectorul public

În fostul proiect de ordonanță, unii dintre angajații de la stat ar fi primit mai mult decât alți bugetari. Sindicaliștii spun că există și acum dezechilibre în sectorul public, în ceea ce privește salarizarea.

Horațiu Raicu, secretar Blocul Național Sindical: „Avem, de exemplu, într-o instituție publică, același salariat are un salariu pe grilă mult mai mare decât ar fi trebuit, de fapt, să aibă în anul 2022 și atunci nemulțumirile între aceleași categorii profesionale sunt mari.”

Ministrul Muncii a declarat că există și categorii exceptate de la majorări, mai exact asistenții medicali și medicii care sunt deja la nivelul propus pentru 2022.

Diferențele apar și între mediul public și cel privat. O analiză a Consiliului Fiscal arată că în 2021 veniturile medii brute ale bugetarilor au fost cu aproximativ 30% mai mari decât ale privaților. Experți în resurse umane spun că în ciuda faptului că în România au crescut salariile cu 10%, în 2022, la nivel național, este prea puțin.

Elena Antoneac, expert HR: „Inflația, care a ajuns în acest moment la 15,1%, nu reușește să acopere această creștere. Asta înseamnă că vorbim, de fapt, de o scădere a salariului, dacă este să ne raportăm la puterea de cumpărare a oamenilor.”

Salariile bugetarilor reprezintă aproape 34% din totalul veniturilor la buget

România rămâne pe primul loc în topul țărilor din UE care alocă cea mai mare parte din buget pentru salarizare în sectorul public.

Salariile bugetarilor reprezintă aproape 34% din totalul veniturilor la buget, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană. Țara noastră este urmată de Malta, care a înregistrat o pondere de aproximativ 32%, iar pe ultimul loc în clasament se află Germania, sub 20%.

Problema nu este aceea a nivelului salariilor, unde suntem pe unul dintre ultimele locuri din Uniunea Europeană. Gradul de colectare a sumelor cuvenite bugetului este redus și atunci ponderea cheltuielilor cu salariile este mare, iar numărul bugetarilor a ajuns la 1,2 milioane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE