Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europa face economie la energie. Ce măsuri restrictive au luat statele

Fără apă caldă în clădirile publice, cu ușile închise, dacă funcționează aerul condiționat, fără lumini aprinse în încăperi goale și fără reîmprospatarea apei din piscine. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile luate de țările europene care s-au conformat directivei UE de reducere a consumului energetic. Pentru că măsura este voluntară, deocamdată, autoritățile române spun că nu este cazul impunerii unor restricții.   

Berlin a oprit iluminatul public

În Hanovra, autoritățile au decis ca apa caldă să nu mai fie disponibilă în clădirile publice, temperatura să nu poate depăși 20 de grade Celsius, iar radiatoarele sau unitățile de aer condiționat mobile au fost interzise. În Berlin, iluminatul public a fost oprit, inclusiv cel destinat monumentelor istorice și clădirilor municipale.

Franța interzice încălzirea și răcirea teraselor exterioare

În Franța,  s-a dispus amendarea cu 750 de euro a magazinelor dotate cu aer condiționat care lasă ușile deschise. În birourile guvernamentale, aerul condiționat poate fi pornit doar după ce temperatura depășește în interior 26 de grade Celsius, iar terasele exterioare ale cafenelelor nu mai pot fi încălzite ori răcite. În sudul țării, iluminatul stradal se oprește după miezul nopții, iar reclamele luminoase după ora 1:00.

În Londra, nu mai este permisă udarea grădinii

Începand din data de 24 august, în Londra, este interzisă udarea grădinilor sau a gazonului, reumplerea piscinelor sau utilizarea furtunelor cu apă pentru spălarea teraselor, geamurilor caselor,  sau a mașinilor.

Haine lejere în Guvernul Spaniei

În Spania, premierul Pedro Sanchez le-a cerut miniștrilor să renunțe la cravată și să poarte haine lejere, iar ministrul Mediului, Teresa Ribera, a sfătuit populația să stingă lumina, dacă o încăpere este neocupată. În Barcelona, autoritățile oferă evaluări ale eficienței locuințelor.

Dușuri scurte în Olanda

Guvernul Olandei recomandă ca dușurile cu apă caldă să nu dureze mai mult cinci minute, iar umbrelele de soare și ventilatoarele să înlocuiască aparatele de aer condiționat. De asemenea, companiile au fost obligate să investească în măsuri de economisire a energiei.

AC-uri la temperatură fixă în Grecia

În Grecia, aparatele de aer condiționat nu pot fi setate la temperaturi mai mici de 27 grade Celsius în clădirile publice în timpul verii, iar angajații trebuie sa opreasca latopurile sau desktopurile la sfârșitul zilei. Totodată, Atena a demarat un program de 640 de milioane de euro pentru reînnoirea ferestrelor și a sistemelor de răcire în unitățile deținute de stat.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE