Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul, așteptat să vină cu soluții pentru prețurile mari la energie

Rapoartele despre piața energiei au ajuns pe masa premierului. Documentele au fost întocmite de ANRE și Ministerul Energiei și ar trebui să stea la baza măsurilor prin care populaţia şi companiile să fie protejate de creşterea preţurilor din domeniul energiei şi gazelor naturale.

Potrivit Guvernului, în perioada imediat următoare vor avea loc consultări cu producătorii, distribuitorii și furnizorii. Apoi, comitetul interministerial trebuie să prezinte soluțiile pentru a pune capăt prețurilor speculative care influențează facturile românilor.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, avertizează că schimbările atât de mari de preț pe piața energiei nu sunt justificate de creșterea cererii, ci de starea de incertitudine.

Ce spun specialiștii?

”Prețurile au crescut mult. Eu nu văd această creștere ca fiind justificată, iar statul trebuie să-și calculeze cât de mult poate să sprijine și să suporte din aceste creșteri, pentru că statul și-a asumat în momentul de față foarte mult”, spune Răzvan Nicolescu.

”Ce a fost înregistrat drept comportament financiar al pieței acum câteva luni, nu mai este valabil acum. Îmi aduc aminte că în 2017 am avut un puseu de prețuri foarte mari, dar n-a durat mai mult de câteva zile, 7-8 zile”, a precizat Niculae Havrileț, fost președinte ANRE.

Producătorii de energie spun că nu ei influențează prețurile, ci companiile care stochează energie pentru a o vinde la un preț mai mare.

”Ceea ce vedem în momentul de față este că e mult mai puțină energie decât e necesar. În momentul în care am avea energie mai multă, foarte multe din problemele de față nu ar exista”, a declarat Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energie Inteligentă.

Experții avertizează ca dacă statul renunță la schema de plafonare, românii vor plăti facturi chiar și de 10 ori mai mari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE