Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Energia solară este în plină expansiune în Balcani. Care sunt îngrijorările specialiștilor

Țările din Balcanii de Vest înregistrează un ”boom” al investițiilor în energie solară, dar rețelele lor rămân în urmă.

Sursele regenerabile ar putea contribui la atenuarea crizei de energie, pe măsură ce țările se îndepărtează de cărbune.

Dar oficialii din industrie spun că există îngrijorări, iar sistemele de distribuție nu sunt pregătite pentru noile surse de energie.

Extinderea rețelei, stocarea energiei și înăsprirea reglementărilor sunt doar câteva dintre modalitățile prin care țările încearcă să combată această problemă.

Macedonia de Nord a devenit un centru pentru energiile regenerabile

În Macedonia de Nord, afaceriștii investesc "destul de acerb" în centrale solare, potrivit ministrului Economiei, Kreshnik Bekteshi. Țara sa, care este importatoare de energie, a devenit un centru regional pentru sursele de energie regenerabilă.

Din 2021, au fost construite parcuri solare cu o capacitate de 139 de megawați (MW). Țara intenționează să producă până la 300 MW de energie solară nouă până la sfârșitul anului 2023.

Acest lucru este suficient pentru a alimenta opt orașe cu energie electrică, spune Marko Bislimovski, președintele Comisiei de reglementare în domeniul energiei din Macedonia de Nord.

Cu toate acestea, rețelele de transmisie și distribuție nu sunt pregătite să absoarbă astfel de alimentări bruște de energie solară.

"Rețeaua noastră își poate permite să transmită aproximativ 1.300 MW de energie fotovoltaică, iar rețeaua noastră de distribuție are o capacitate de 700-800 MW, în timp ce există un plan pentru transmiterea a 5.000 MW", spune Bislimovski. "Așadar, avem probleme".

Cum pot combate județele problemele de distribuție a energiei?

Macedonia de Nord va trebui să își extindă rețelele de distribuție pentru a accepta și echilibra energia, spune Bislimovski, potrivit Euronews Green.

Cealaltă soluție, deși costisitoare, este de a stoca energia electrică, care este generată doar în timpul zilei. Prin urmare, legislația din Macedonia de Nord a fost modificată pentru a obliga investitorii să asigure stocarea energiei electrice în baterii în zonele în care rețeaua este deja rezervată.

Producătorii de panouri solare avertizează asupra unor probleme suplimentare asociate cu creșterea energiei regenerabile. Un control deficitar a dus la o creștere a numărului de companii care instalează panouri solare fără licență, pe fondul creșterii spiralei cererii. Acest lucru duce adesea la defecțiuni tehnice și ar putea provoca daune uriașe sistemului energetic al țării.

"Oamenii se concentrează pe preț și pe cât de repede se vor finaliza lucrările, fără să se gândească la consecințele de anvergură atât pentru investitori, cât și pentru rețea", spune Goran Paunov, proprietarul și directorul general al KMG EOL Kvazar, un producător de panouri solare din Skopje.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE