Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron cere ca dreptul la avort să fie inclus în Constituția Franței

Președintele Franței Emmanuel Macron propune o reformă a Constituției, "Reforma Constituției celei de-a V-a Republici", în care cere, printre altele, introducerea dreptului la avort. El solicită un referendum în acest sens. Șeful statului a făcut această precizare într-un discurs pe care l-a ținut cu ocazia aniversării a 65 de ani a Constituției franceze.

Macron vrea includerea dreptului la avort în Constituție

Emmanuel Macron a încercat de două ori o revizuire a Constituției, pornind de la argumentul experților, care susțin că este depășită și nu mai corespunde, pe alocuri, realității actuale. Însă au existat păreri care au argumentat și faptul că puterile președintelui ar trebui reduse.

"Constituția noastră merită să fie revizuită atunci când este necesar, nu sub impulsul emoției", a spus Emmanuel Macron, citat de France 24.

Emmanuel Macron a mai vorbit despre necesitatea introducerii în Constituție a dreptului la avort atunci când se afla în campania electorală pentru cel de-al doilea mandat de președinte al Franței.

La acel moment, au fost depuse două proiecte de lege privind dreptul la avort, unul din partea președintelui și altul din partea partidului Franța Nesupusă. Cel din urmă a trecut de Adunarea Națională, iar când a ajuns în senat, cuvântul "dreptul" a fost înlocuit cu "libertatea".

"În martie, mi-am spus dorința de a găsi o formulare care să pună în acord punctele de vedere ale Adunării Naționale și ale Senatului și care să permită convocarea unui congres la Versailles. Aș dori o reapropiere a punctelor de vedere și ajungerea la o concluzie cât mai repede posibil'', a spus Emmanuel Macron.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE