Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lista țărilor europene care oferă pilule contraceptive fără prescripție medicală

Autoritățile americane au aprobat săptămâna trecută o pilulă contraceptivă care este prima care poate fi achiziționată fără prescripție medicală.

Acest lucru vine în contextul în care, anul trecut, Curtea Supremă a țării a anulat un caz cheie, ”Roe vs. Wade”, o decizie care a dus la restricționarea puternică a accesului la avort în numeroase state americane.

Se așteaptă acum ca această descoperire recentă în ceea ce privește contracepția fără prescripție medicală să reducă unele inegalități în ceea ce privește accesul la contracepție și ar putea fi benefică pentru cei care au dificultăți în a face față costurilor sau logisticii de a obține o rețetă de la un medic.

"Desigur, va ușura situația femeilor care nu au timp sau mijloace financiare pentru a merge la medic", a declarat pentru Euronews Next Marina Davidashvili, șefa departamentului de politici și cercetare din cadrul Forumului parlamentar european pentru drepturile sexuale și reproductive (EPF).

În timp ce pilula contraceptivă este disponibilă fără prescripție medicală în mai multe țări, inclusiv în Mexic, China și India, pilula contraceptivă hormonală este disponibilă numai pe bază de prescripție medicală în majoritatea țărilor din Europa.

Cu toate acestea, multe țări europene oferă acces gratuit la contracepție cu prescripție medicală și acces fără prescripție medicală la pilula contraceptivă de urgență.

În ce țară din Europa este disponibilă pilula contraceptivă hormonală fără prescripție medicală?

Conform Atlasului contracepției al Forumului Parlamentar European, o hartă care evaluează 46 de țări europene în funcție de accesul la contracepția modernă, majoritatea țărilor UE nu oferă pilula contraceptivă fără prescripție medicală.

"Motivul pentru aceasta este că încurajează femeile să meargă la ginecolog în mod regulat sau la medicul de familie și să facă un control general", a spus Davidashvili.

În Franța, pilula contraceptivă este disponibilă pentru toate femeile, chiar și fără acordul părinților pentru cele cu vârsta de 15 ani și mai mult, dar este necesară o rețetă.

Contracepția de urgență, cunoscută și sub numele de pilula de a doua zi, este, totuși, disponibilă fără prescripție medicală în farmacii.

În mod similar, în țara vecină, Germania, pilula contraceptivă hormonală, fie că este vorba de mini-pilula sau de cea combinată, este disponibilă numai pe bază de rețetă.

De asemenea, persoanele cu vârsta de până la 14 ani au nevoie de acordul părinților pentru a li se prescrie pilula.

Portugalia are reglementări similare, contracepția orală fiind accesibilă doar pe bază de rețetă, deși rămâne una dintre cele mai frecvente metode contraceptive prescrise.

În Italia, însă, nu este nevoie de prescripție medicală pentru a obține contraceptive hormonale, potrivit Atlasului politicilor de contracepție. Dar pilulele contraceptive de urgență nu au fost disponibile fără prescripție medicală până în 2015, când au fost reclasificate și au devenit disponibile fără prescripție medicală pentru cei cu vârsta de peste 18 ani.

Între timp, în 2021, Marea Britanie a făcut ca două pilule contraceptive numai cu progesteron, Hana și Lovima, să fie disponibile fără prescripție medicală în farmacii.

Alte țări din Europa în care contracepția hormonală este accesibilă legal fără prescripție medicală sunt Armenia, Azerbaidjan, Grecia, Moldova și Ucraina.

Cu toate acestea, potrivit EPF, unele dintre aceste țări se confruntă încă cu provocări în ceea ce privește accesul la contracepție modernă, eficientă și la prețuri accesibile.

Davidashvili a declarat că motivul este că aceste țări nu depun eforturi pentru a informa și educa în legătură cu contracepția prin intermediul unor informații clare și precise, publice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE