Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italia vrea să ofere gratuit pilula contraceptivă. Grupurile anti-avort se opun inițiativei

Italia va pune la dispoziție gratuit medicamente contraceptive pentru femeile de toate vârstele, o măsură care a fost aplaudată de activiștii pentru drepturile femeilor din întreaga țară și condamnată de avocații anti-avort.

Decizia a fost luată de Comitetul pentru prețuri și rambursări (CPR) al AIFA, Agenția Italiană pentru Medicamente, și așteaptă acum aprobarea consiliului de administrație al agenției înainte de a intra în vigoare.

În prezent, femeile din Italia trebuie să plătească pentru pilulele contraceptive, care costă între 9 și 24 de euro, în funcție de marcă. În câteva regiuni italiene, printre care Lazio, Puglia, Piemonte, Toscana și Emilia Romagna, pilulele contraceptive sunt deja gratuite în totalitate, deși cu restricții de vârstă care adesea excludeau femeile cu vârsta de peste 21 sau 26 de ani.

Asigurarea gratuității medicamentelor contraceptive pentru toate femeile din țară este o măsură care, potrivit estimărilor AIFA, va costa Italia 140 de milioane de euro în fiecare an. Dar, în ciuda costurilor, Giovanna Scroccaro, de la AIFA, a declarat presei locale că "a fost o decizie importantă" care va permite o creștere potențială a numărului de femei care folosesc pilula, care a fost în mod istoric destul de scăzut în țară.

Accesul la contracepție a fost acordat de legislația italiană în 1971, după o lungă bătălie pentru recunoașterea drepturilor femeilor și a drepturilor civile în țară, potrivit Euronews Next.

Proteste din partea grupurilor anti-avort și pro-viață

Potrivit datelor AIFA, se estimează că aproximativ 2,5 milioane de femei din Italia folosesc în prezent pilula - fie ca mijloc de contracepție, fie pentru a rezolva probleme precum dezechilibrele hormonale, crampele și menstruațiile dureroase. Potrivit agenției, Italia nu are o tradiție în ceea ce privește planificarea parentală și se află în urma majorității țărilor europene în ceea ce privește numărul de femei care folosesc pilule contraceptive și alte metode de contracepție.

Însă decizia mult așteptată a AIFA a stârnit proteste puternice din partea grupurilor anti-avort și pro-viață din țară.

Pro Vita & Famiglia, un grup italian anti-avort, a comentat decizia, avertizând asupra presupuselor pericole ale pilulei contraceptive pentru sănătatea femeilor.

"Nu există nimic mai periculos pentru sănătatea femeilor decât banalizarea unor probleme care le afectează în mod direct, cum ar fi avortul, contracepția, sexul și prostituția", a declarat Maria Rachele Ruiu, membră a consiliului director al Pro Vita & Famiglia.

"Resursele folosite ar fi putut fi alocate pentru a atenua condițiile grave ale familiilor cu copii cu handicap care au nevoie de medicamente foarte scumpe care nu sunt furnizate gratuit", a declarat Massimo Gandolfini, liderul grupului anti-avort Family Day.

Dar la fel de mulți s-au pronunțat în favoarea deciziei AIFA - chiar și dincolo de activiștii pentru drepturile femeilor.

Cercetătoarea Alessandra Kustermann, fost director al secției de ginecologie de la Centrul Mangiagalli al spitalului Policlinico di Milano, a sărbătorit gestul AIFA, calificând decizia de a face gratuită pilula contraceptivă drept "un mesaj bun pentru femeile tinere" din Italia.

"În primul rând, le spune că pilula contraceptivă este un medicament sigur, cu mai puține efecte secundare decât o sarcină nedorită. Sănătatea unei femei este mai mult în pericol în cazul unui avort sau al unei maternități", a declarat ea pentru Corriere della Sera.

"Este o alegere liberă, nu o impunere. Important este ca femeile să știe că acest lucru este disponibil și să fie libere să decidă pentru ele însele. Există 14% șanse de eșec, în timp ce prezervativele funcționează în 90% din cazuri, iar pilula în 99%, dar este folosită mult mai puțin."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE