Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emilia Șercan: Peste 18 la sută din teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, este plagiată

Peste 18 la sută din teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, este plagiată, relevă o anchetă jurnalistică realizată de Emilia Șercan. Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat că va verifica din nou teza, după ce prima dată a dat verdict de plagiat de 2,95%.

Emilia Șercan, jurnalist de investigații: „Teza de doctorat a domnului Lucian Bode conține porțiuni plagiate în 65 de pagini, cel puțin, care însumează peste 10.000 de cuvinte. Vorbim despre 18,5% conținut plagiat în întreaga teză. Am mai descoperit diagrame, hărți, tabele, grafice, care au fost și ele plagiate.”

În urma dezvăluirilor Emiliei Șercan, publicate pe site-ul PressOne, Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat într-un comunicat de presă că „a luat act de noile informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode.” Astfel, „Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat și va analiza teza, din punctul de vedere al eticii academice, pe baza acestor noi informații. Ținând cont de interesul public față de acest caz, UBB va coopta în analiză și experți internaționali independenți.”

Pe 1 noiembrie, Comisia de Etică a universității a dat verdict de plagiat de doar 2,95%

Pe 1 noiembrie Comisia de Etică a universității a dat verdict de plagiat de doar 2,95 la sută. În raportul publicat scria că nu este clar dacă plagiatul a fost unul intenționat sau a derivat din necunoașterea ori neaplicarea tehnicilor de citare.

Emilia Șercan, jurnalist de investigații: „Este inexplicabil de ce Universitatea Babeș-Bolyai s-a grăbit să iasă cu un verdict înainte de a analiza toată teza. Legal, instituțional și moral erau acoperiți să o facă. Așteptările mele sunt să verifice cu adevărat teza, cu foarte multă rigoare și chiar să descopere mai mult conținut plagiat decât am făcut eu, pentru că sunt convinsă că în acea teză mai este conținut plagiat pe care eu nu l-am descoperit, pentru că m-am oprit la un moment dat.”

Lucian Bode nu a comentat decizia actuală a Universității Babeș-Bolyai de a relua analiza tezei sale de doctorat. După prima evaluare, ministrul de Interne scria: „verdictul UBB arată că teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE