Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia de etică a UBB Cluj: Lucrarea de doctorat a ministrului Bode include „erori de citare” și „unele fragmente plagiate”

Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a constatat că lucrarea de doctorat a ministrului Lucian Bode include „o serie de abateri de la bunele norme de publicare”. Aceste abateri conțin atât erori de citare, cât și unele fragmente plagiate.

Reprezentantul Comisiei de Etică, profesorul doctor Dacian Dragoș, a declarat pentru Europafm că nu a fost verificată toată teza de doctorat a lui Bode, ci „doar ce s-a reclamat”.

„Nu ai cum să analizezi întreaga lucrare pentru că, vă dați seama, n-ai cum să găsești surse pe care softul anti-plagiat nu le identifică. Ar fi o muncă titanică fiecare teză să o analizezi așa, nu există capacitate pentru așa ceva,” a declarat prof. dr. Dacian Dragoș.

Astfel, procentul de 2.95 % de plagiat este doar din fragmentele analizate de comisia UBB, nu din toată lucrarea de doctorat.

Sancțiunile propuse

Deși nu este clar dacă plagiatul a fost unul intenționat sau a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare, comisia a menționat că acest lucru „nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate”.

Comisia a propus sancțiuni, printre care se numără avertisment scris, și corectare a tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită. Cu toate acestea, deși au fost identificate încălcări ale eticii în domeniul cercetării, Lucian Bode nu poate dispune sancțiuni.

Au fost constatate și alte aspecte referitoare la etica științifică în redactarea tezei de doctorat, precum probleme de limbaj ale tezei, citări incomplete care nu pot fi verificate, link-uri inserate în notele de subsol care nu pot fi accesate pentru verificare și traduceri necorespunzătoare.

Reacția lui Lucian Bode

Ministrul Lucian Bode a scris într-o postare pe Facebook că teza sa de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut.

„Rareori redactarea unei lucrări complexe este perfectă, iar eratele și corecțiile sunt mijloace absolut normale de îndreptare publică și transparentă a unor erori,” a scris ministrul în postare. De asemenea, acesta a menționat că va revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele șapte pagini, cu toate că nu are această obligație legală.

Această analiză a fost desfășurată după ce Cristian Ghinea, fost ministru USR și fost europarlamentar a spus despre lucrarea de doctorat a șefului de la Interne, Lucian Bode, că are pasaje copiate de pe Wikipedia.

În 2018, ministrul Lucian Bode a susținut lucrarea cu titlul „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI” și a primit titlul de doctor de la Universitatea Babeș-Bolyai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE