Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elisabeth Borne a demisionat din funcția de premier al Franței. Emmanuel Macron i-a mulțumit pentru activitatea ”exemplară”

Elisabeth Borne a demisionat luni seară din funcția de șef al guvernului Franței, aceasta fiind acceptată de preşedintele Emmanuel Macron care i-a mulţumit pentru activitatea ''exemplară în serviciul naţiunii'', transmit AFP şi Reuters.

Reforme controversate și o perioadă dificilă la conducerea guvernului

Pe parcursul celor 20 de luni de mandat, Elisabeth Borne a fost implicată în reforme importante, printre care una extrem de nepopulară referitoare la sistemul de pensii și o lege controversată privind imigrația. Aceste acțiuni au generat controverse și reacții puternice în societatea franceză.

Tânărul ministru al educației naționale, Gabriel Attal, este considerat favorit pentru a prelua conducerea executivului francez. Acesta este văzut ca o posibilă alegere pentru a prelua responsabilitățile de la Elisabeth Borne.

Elisabeth Borne, a doua femeie premier din istoria Franței

Numită în funcția de prim-ministru în mai 2022, Elisabeth Borne a devenit a doua femeie din istoria Franței care a ocupat această poziție importantă. Ea va conduce executivul interimar până la desemnarea unui guvern cu puteri depline.

Cariera sa în administrația publică a fost una solidă și variată. A lucrat în diferite domenii, inclusiv în sectorul transporturilor și al energiei. Borne a fost director general al RATP (Regia Autonomă de Transport Parisian) între 2015 și 2017, ocupându-se de transportul public din Paris și regiunea sa metropolitană.

Ulterior, a intrat în politică și s-a alăturat cabinetului președintelui Emmanuel Macron în 2017. A ocupat funcții de responsabilitate în cadrul Ministerului Ecologiei, Dezvoltării Durabile și Energiei, potrivit Politico.

Borne a fost numită ministru al transporturilor în guvernul lui Edouard Philippe în mai 2017 și a contribuit la implementarea unor politici în domeniul transportului și infrastructurii.

Mai târziu, în iulie 2020, a fost numită ministru al muncii, înlocuindu-l pe Muriel Pénicaud. În urma unei restructurări guvernamentale în iulie 2020, Elisabeth Borne a fost desemnată prim-ministru al Franței în mai 2022, devenind a doua femeie din istoria Franței care a ocupat această funcție. A demisionat în ianuarie 2023, iar ulterior a fost succedată de Gabriel Attal.

Elisabeth Borne este recunoscută pentru experiența sa în administrație și pentru implicarea sa în domeniul transporturilor și al muncii în timpul mandatelor sale în guvernul francez.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE