Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele francez Emmanuel Macron și lideri UE au adus un omagiu regretatului om politic francez, Jacques Delors

Președintele francez Emmanuel Macron a adus azi un omagiu regretatului om politic francez, Jacques Delors, informează France Presse. Delors, considerat unul dintre arhitecții actualei Uniuni Europene, a fost un fervent susținător al integrării europene postbelice. Om politic francez de orientare socialistă, Jacques Delors a murit pe 27 decembrie, la vârsta de 98 de ani.

În timpul clor trei mandate ale sale ca președinte al Comisiei Europene (1985-1994), Uniunea Europeană a finalizat procesul de constituire a pieței unice, introducerea monedei unice și articularea unei politici externe și de securitate comună.

Macron a lăudat eforturile lui Jacques Delors în construirea unei Europe Unite

În cadrul unei ceremonii organizată de guvernul francez, Macron a lăudat eforturile lui Jacques Delors în construirea unei Europe unite, caracterizându-l drept un negociator perspicace care a căutat în mod constant să construiască punți și să facă compromisuri pentru a consolida blocul comunitar.

Președintele francez a reiterat că opţiunea la alegerile europene din iunie anul acesta va fi între afirmarea democraţiilor liberale sau cedarea în faţa minciunilor populiste. France Presse comentează că moartea lui Delors survine cu doar șase luni înainte ca Uniunea Europeană să organizeze alegeri pentru Parlamentul European, în care, potrivit mai multor sondaje de opinie, euroscepticii și populiștii sunt așteptați să obțină câștiguri record.

Lideri europeni i-au adus omagiu fostului președinte al Comisiei Europene

La ceremonia oficailă de omagiere a lui Jacques Delors au fost prezenți actuali și foști lideri europeni. Au fost prezenți printer alții președintele german Frank-Walter Steinmeier, prim-ministrul olandez Mark Rutte, președintele Comisiei Europene Ursula Von der Leyen și președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde. Spre surprinderea presei francize, la ceremonie a asistat și premierul ungar Viktor Orban, un critic frecvent al Uniunii Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE