Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elisabeta Lipă: "Vistieria Agenției Naționale pentru Sport este goală". Cum arată perspectivele pentru Jocurile Olimpice 2024

La jumătatea lunii iunie, odată cu instalarea prim-ministrului Marcel Ciolacu, a dispărut Ministerului Sportului și a fost înlocuit cu Agenția Națională pentru Sport, iar șefă a acestei structuri a fost numită Elisabeta Lipă.

Fosta mare canotoare a ocupat funcția de ministru al Tineretului și Sportului în perioada 2015 - 2017, în guvernul Dacian Cioloș.

Elisabeta Lipă susține însă că a rămas surprinsă de ceea ce a găsit după ce și-a preluat funcția.

Elisabeta Lipă: "Dacă vistieria este goală, ce să preiau?"

"Un lucru este clar, vistieria Agenţiei Naţionale pentru Sport este goală. Am foarte multe probleme, multe federaţii vor să îmi predea cheile. Iar cele care nu îmi predau cheile vin şi mă întreabă ce să facă pentru că au Mondiale, Europene sau calificări şi au nevoie de bani. Dar, ambiţioasă cum mă ştiţi, sunt convinsă că voi ieşi şi din asta cu succes.

Vă daţi seama, dacă vistieria este goală, ce să preiau? Multe probleme, asta am preluat. Și datorii, şi executări. Şi tot vin executările. Toată lumea ne cere bani şi nu înţeleg de ce nu s-au îngrijit ca lucrurile să funcţioneze. De exemplu, tot parcul auto este executat. Ce să mai spun? Multe probleme. Dar mie nu-mi place să mă plâng, asta e situaţia, mi-am asumat acest lucru. Nu ştiam ce mă aşteaptă, îmi închipuiam, dar nu mă aşteptam să fie chiar aşa", a spus Elisabeta Lipă.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a participat, vineri, alături de premierul Marcel Ciolacu, la un eveniment dedicat sportivilor medaliaţi la Jocurile Europene de la Cracovia şi la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, de la Berlin, precum şi la ceremonia de prezentare a lotului care va reprezenta România la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Maribor.

Până acum, România are cinci sportivi calificați la JO 2024, de la Paris

Ne aflăm la jumătatea anului 2023, iar 2024 este an olimpic, pentru că atunci vor avea loc Jocurile Olimpice de la Paris. În situația în care ANS are conturile goale, Elisabeta Lipă a fost întrebată dacă aceste probleme vor afecta sportivii români care se pregătesc pentru a se califica la Jocurile Olimpice de la Paris.

"Nu aş putea spune că problemele acestea influenţează calificările la Paris, pentru că federaţiile au primit cât de cât un buget la începutul anului. Iar atunci când există pericolul de a nu avea finanţare, avem parterul nostru, COSR, care vine şi ne înlocuieşte. Colaborăm foarte bine, astfel încât lipsurile să fie acoperite", a precizat Lipă.

Există însă speranțe, iar acestea vin din rectificarea bugetară.

"E important că acum, la rectificare, aşa cum a şi promis, premierul ne va ajuta, pentru că avem nevoie de o finanţare corespunzătoare. Să nu vă imaginaţi că vom sări calul şi o să cerem nu ştiu câte miliarde la jumătatea anului.

Însă trebuie să acoperim cheltuielile şi tot ce au nevoie federaţiile şi loturile olimpice pentru a fi organizate cu succes către destinaţia finală, Jocurile Olimpice de la Paris, cu o haltă reprezentată de calificări. Auzind că sportivii noştri s-au întors de la Jocurile Europene pe locul 15 pe naţiuni, eu îmi doresc să apuc să trăiesc ziua când delegaţia României se va întoarce de la Jocurile Olimpice pe locul 15.

Da, există (n.r.: promisiuni pentru un buget corespunzător în 2024). Vreau să pregătesc totul cu paşi mici, să nu ne plângem, ca de fiecare dată, că nu avem bani, că nu avem bugetul semnat. Acum asta e menirea mea acolo. Mai ales că eu am condus cel mai puternic club, Dinamo Bucureşti, şi cunosc toate problemele cluburilor. Şi pot să spun că, la ora actuală, cluburile sunt la pământ. Au ajuns de nu au bani să îi ducă pe copii trei zile la o competiţie", a explicat Lipă.

Sportivii din România calificați la JO 2024:

Delvine Relin Meringor - atletism - maraton

David Popovici - înot

Lăcrămioara Perijoc - box (54 kg)

Vlad Stancu - înot

Andrea Miklós - atletism - 400 m.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE