Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elevii români, olimpici la meserii. Olimpiada Internațională de meserii va găzdui peste 60 de țări

Mitul școlilor profesionale ca opțiune pentru cei mai slabi elevi începe să dispară în România.

Tinerii care excelează în domenii profesionale au și ei parte de olimpiade naționale și internaționale.

Zeci de elevi care învață să devină bucătari, coafori, stiliști sau mecanici auto s-au întrecut în abilități săptămâna aceasta la faza națională a Competiției de Meserii. Următorul pas - Olimpiada internațională de la Lyon.

Mădălina Macovei, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic „Viaceslav Harnaj”, este pasionată de mică de bucătărie. Și-a dorit să devină un adevărat maestru bucătar și a ales să învețe la o școală profesională.

Cristian, Antonio și Ionuț vor fi lotul național al României la proba de mecanică auto. Toți sunt pasionați de mici de mașini.

”A fost dificil, foarte multe probe, presiune foarte multă. A trebuit să muncim chiar foarte repede, putem spune că această activitate ne-a învățat să putem lucra sub presiune”, a spus Cristian.

”Și cel mai important, tehnica, fiindcă asta contează cel mai mult. Păi de când eram mic, mai lucram cu tata la mașină, mai schimbam o roată și mai departe, în clasa a VIII-a mi-am ales să merg la liceu. Domeniul acesta e o moștenire de familie, de la bunicul meu”, a adăugat Ionuț.

”Sincer să fiu, a fost o pasiune de mic copil, o persoană din familie avea un service auto, am încercat, mi-a plăcut și am zis asta e lumea mea”, a completat Antonio.

Peste 60 de țări vor participa la Lyon

Acum a avut loc selecția finaliștilor la nivel național, urmează o perioadă pe pregătire pentru unele dintre meserii, nu toate, pentru competiția internațională.

Următoarea competiție va avea loc la Lyon, la mijlocul lunii septembrie. Vor fi peste 60 de țări care vor participa la Lyon.

Practica pe care o fac la angajatori este esențială pentru a căpăta experiența de care au nevoie în concursuri, dar și mai târziu, când se vor angaja.

Olimpiada Internațională de meserii Worldskills va avea peste 1.500 de competitori din toată lumea și se vadesfășura între 10-15 septembrie.

România va participa cu 6 loturi naționale formate din câte trei elevi de la licee tehnologice din toată țara.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE