Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elevii din Cursești, Vaslui, învață în sala de pomeni, pentru că școala e în renovare

30 de copii dintr-un sat din județul Vaslui învață lângă cimitir, în sala în care sătenii fac pomenile pentru cei plecați. Situația persistă din septembrie anul trecut, când școala a intrat în reabilitare. Autoritățile de la județ abia acum au aflat. Deși spațiul și lumina sunt insuficiente, condițiile lasă de dorit, iar curtea școlii se află în cimitir, părinții nu vor ca elevii să fie mutați la o altă școală.

Sat Cursești, județul Vaslui. Imaginea de ansamblu te lasă fără cuvinte. Băncile elevilor devin mese pentru pomana celor adormiți.

Maria Măgurian, învățătoare: Se fac praznice sau pomenirea morților. Sau, de exemplu, când este un mort, are loc masa de după. Vin aici, își pun pomenile, dau de pomană. Avem femeie de serviciu care șterge băncile, le așază la loc. Face un fel de igiena a sălii, cât se poate și atât.

Au fost zile, spune învățătoarea, când au trebuit să facă orele online, pentru că în sală era praznic.

Maria Măgurian, învățătoare: Aici sunt geamurile care sunt opace. Noi nu vedem lumina soarelui. Vă dați seama iarna cum era. Era beci. Și becul care îți atârnă aici în cap.

În total, 30 de copii învață într-o sală și o bucătărie îngustă. În ultima încăpere stau înghesuiți timp de patru ore 13 preșcolari.

Jurnalist: Cum ar trebui să arate pentru voi, ca să puteți învăța bine, să aveți și voi condiții?

Alesia Nica, elevă: Pentru mine nu contează. Numai să se deschidă, să învățăm.

Jurnalist: Și frățiorului ce îi spui ca să nu îi fie frică?

Alesia Nica, elevă: Nimic. Nu-i spun nimic. El nu acceptă, pentru că îi e frică. Și sunt morți.

Paradoxal, părinții s-au unit și nu vor ca elevii să fie mutați într-o altă școală, pe perioada reparațiilor

Au făcut și o petiție la prefectură. Așa au aflat autoritățile județene despre condițiile în care învață copiii.

Părinte: Eu sunt de acord să fie copiii aici. Pentru că, cum s-a învățat și în celelalte sate și în prăznicar și se vedea dinăuntru afară și în case pustii, așa se poate învăța aici la noi.

Irina Măgurianu, părinte: Era prăznicar, da, nu e ok. Dar ne-am adaptat situației pentru a avea copiii aproape.

Nicolae Stamate, primarul comunei Pungești, jud. Vaslui: Variante am găsit, dar nu vor părinții. Părinții nu vor sub nicio formă. Există școală în satul vecin reabilitată, dar nu vor. Le asigurăm transportul, nu vor. Găsesc diferite motive.

Maria Măgurian, învățătoare: Domnul primar ne-a promis așa: aceasta este o situație provizorie, până cel mult în noiembrie sunteți înapoi. Și suntem în martie. Nu s-a făcut nimic.

A existat o întâlnire a autorităților județene.

Daniel Onofrei, prefectul județului Vaslui: Am găsit ca și soluție de rezolvare a acestor lucruri o presiune mai mare pe constructor să termine interioarele. 

Direcția de Sănătate Publică a cerut suspendarea orelor în sala de lângă cimitir. Localnicii susțin că s-a învățat în aceleași condiții și în alte sate, pe perioada reparării școlilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE