Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Egiptul prezintă planul de încetare a focului în Gaza. OMS este îngrijorată pentru spitale

Israelul și Hamas au primit luni o propunere de la autoritățile egiptene de a pune capăt războiului. Cele două părți nu au respins cu totul planul, lăsând posibilitatea unei noi runde de negocieri diplomatice pentru a opri ofensiva devastatoare a Israelului în Fâșia Gaza.

Planul egiptean prevede o eliberare treptată a ostaticilor și formarea unui guvern palestinian de experți care să administreze Fâșia Gaza și Cisiordania, potrivit unui oficial egiptean de rang înalt și unui diplomat european familiarizat cu propunerea.

Oficialul egiptean, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că detaliile au fost elaborate împreună cu Qatar, țară din Golf, și prezentate Israelului, Hamas, Statelor Unite și guvernelor europene. Atât Egiptul, cât și Qatarul intermediază între Israel și Hamas, în timp ce SUA sunt cel mai apropiat aliat al Israelului și o putere cheie în regiune.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a comentat direct propunerea. Dar, vorbind în fața membrilor partidului său Likud, el a declarat că este hotărât să continue ofensiva Israelului.

OMS spune că spitalele nu pot face față războiului

Luni, în tabăra de refugiați Maghazi, salvatorii încă mai scoteau cadavre din rămășițele unui atac din noaptea precedentă. Înregistrările de la spitalul Al-Aqsa din apropiere, consultate de The Associated Press, au arătat că cel puțin 106 persoane au fost ucise, ceea ce face ca aceasta să fie una dintre cele mai mortale lovituri ale campaniei aeriene israeliene.

Organizația Mondială a Sănătății a Națiunilor Unite a vizitat luni spitalul, a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Spitalul primește mult mai mulți pacienți decât poate face față capacitatea de paturi și personalul său. Mulți nu vor supraviețui așteptării", a declarat acesta într-o postare pe X, fostul Twitter.

Războiul a devastat mari părți din Gaza, a ucis peste 20 600 de palestinieni și a strămutat aproape toți cei 2,3 milioane de locuitori ai teritoriului.

Oficialii ONU au avertizat că un sfert din populație moare de foame din cauza asediului israelian asupra teritoriului, care permite doar un număr mic de provizii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE