Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas. Peste 100 de persoane, ucise într-un bombardament israelian asupra unei tabere de refugiați din Gaza

Nu mai puțin de 106 oameni au murit în urma unui atac aerian efectuat de Armata israeliană asupra taberei de refugiați din localitatea Maghazi din Fâșia Gaza. Printre victime se numără cel puțin 12 femei și șapte copii, spun autoritățile din domeniul sănătății. Bombardamentul de duminică seara este, cel mai probabil, unul dintre cele mai devastatoare lansate de Israel în războiul împotriva grupării Hamas în Fâșia Gaza, relatează Euronews.com.

26/12/2023 , 10:54

Peste 100 de ținte folosite de Hamas, bombardate în Fâșia Gaza

Zeci de avioane ale forțelor israeliene au atacat peste 100 de ținte din Fășia Gaza. Printre acestea s-au numărat puţuri de tunel şi instalaţii militare folosite de gruparea palestiniană Hamas, au anunțat marți Forţele de Apărare ale Israelului (IDF).

O celulă teroristă care a încercat să amplaseze explozibil lângă un tanc israelian a fost eliminată la Jabalia, în noaptea de luni spre marți. Trupele terestre i-au vizat pe luptătorii Hamas înainte ca aceștia să fie ucişi de un avion de luptă.

Nu a fost posibilă verificarea independentă a afirmaţiilor, notează agenția DPA, citată de Agerpres.

Luptători Hamas au fost de asemenea ucişi cu o zi înainte în oraşul din sudul Fâşiei Gaza, Khan Younis, a adăugat Armata israeliană.

Știrea inițială:

Presa locală a relatat că în apropierea unui spital, sinistrații palestinieni și-au transportat rudele decedate, printre care și un bebeluș, și își îngrijeau apropiații răniți în urma atacului asupra taberei de refugiați din Maghazi, situată la est de Deir al-Balah.

Printre cele 106 de persoane decedate se numără cel puțin 12 femeie și șapte copii, potrivit unui bilanț provizoriu făcut public de autoritățile sanitare.

"Am fost cu toții vizați. Oricum, nu există niciun loc sigur în Gaza", a afirmat Ahmad Turkomani, care a pierdut mai mulți membri ai familiei, inclusiv fiica și nepotul său, în urma bombardamentului.

Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu ca urmare a atacului aerian.

Potrivit The Guardian, mii de palestinieni din Fâșia Gaza au respectat ordinele de evacuare ale militarilor israelieni și au încercat să se refugieze în zonele desemnate, considerate sigure. În aceste condiții, au mai rămas puține spații disponibile în acest teritoriu dens populat, a afirmat un reprezentant al unei echipe umanitare a ONU.

Gemma Connell, care se află în Fâșia Gaza de câteva săptămâni, a vorbit despre ”tablă de șah umană" în care mii de oameni strămutați de mai multe ori sunt nevoiți să fugă din nou și nu există nicio garanție că vor ajunge într-un loc sigur, notează agenția Reuters.

”Am vorbit cu mulți oameni. A rămas atât de puțin spațiu aici, în Rafah, încât oamenii nu știu unde se vor duce și se simte ca și cum oamenii ar fi mutați pe o tablă de șah umană pentru că există un ordin de evacuare undeva”, a afirmat Connell, care coordonează o echipă umanitară în cadrul ONU.

Marți dimineața, mai mulți palestinieni au povestit că au avut loc mai multe bombardamente aeriene în apropierea spitalului Nasser, cea mai mare unitate medicală din sudul Gaza, în Khan Younis. Oficiali palestinieni din domeniul sănătății au declarat că șapte persoane au fost ucise într-un atac aerian israelian asupra unei locuințe din oraș.

Chiar și Ajunul Crăciunului, Israelul a bombardat în continuare Fâșia Gaza, în timp ce în Betleem s-a așternut tăcerea, deoarece sărbătorile au fost anulate.

Hamas susține că peste 20.000 de oameni au fost uciși în bombardamente israeliene

În tot acest timp, Egiptul continuă eforturile pentru a convinge Israelul să ajungă la acord pentru încetarea focului în Fâșia Gaza.

De la declanșarea războiului Israel-Hamas, aproape 20.400 de palestinieni au murit, iar aproape 2,3 milioane de locuitori ai enclavei au fost strămutați din cauza atacurilor.

Totodată, bilanțul victimelor în rândul Armatei israeliene este în creștere. Nu mai puțin de 156 de militari israelieni au murit de la declanșarea ofensivei în Gaza. Operațiunea militară a fost demarată, după ce membrii Hamas au atacat comunități din sudul Israelului la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și luând 240 de ostatici.

Oficialii israelieni spun că vor să distrugă gruparea islamistă Hamas și să elibereze cei 129 de ostatici. "Războiul ne cere un preț foarte mare, dar nu avem altă opțiune decât să continuăm lupta", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Într-un discurs televizat la nivel național, președintele israelian, Isaac Herzog, a făcut apel ca țara să rămână unită. "Acest moment este un test. Nu vom ceda", a declarat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE