Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul Israelului, huiduit în Parlament. Discursul lui Netanyahu a fost întrerupt de rudele ostaticilor ținuți în Fâșia Gaza

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a fost huiduit în Parlament. Rudele civililor care sunt ținuți de mai mult de două luni în Fâșia Gaza i-au cerut lui Netanyahu să negocieze un nou schimb de ostatici.

Prim-ministrul Israelului a fost ferm: luptele nu se vor încheia decât atunci când gruparea Hamas va fi distrusă. În același timp, potrivit unor surse, Egiptul a prezentat un plan ambițios care ar punea pune capăt războiului. Acesta presupune, în primp fază, eliberarea a 40 de ostatici în schimbul a 120 de prizonieri palestinieni.

”Am un mesaj pentru soldații israelieni și pentru rudele ostaticilor care sunt ținuți în Fâșia Gaza. Nu ne vom opri, vom lupa până vom învinge. Nu avem altă țară și nu avem altă opțiune”, a declarart Netanyahu.

Cabinetul israelian discută luni propunerea Egiptului de încetare a focului în Gaza

Cabinetul de război al Israelului urmează să discute luni o propunere din partea Egiptului de a se pune capăt războiului din Gaza, potrivit ziarului Jerusalem Post, informează Agerpres.

Duminică seara târziu, ziarul Times of Israel a relatat că oficialii israelieni confirmaseră anterior că Egiptul a prezentat o nouă propunere de încetare a focului şi eliberare a altor israelieni ostatici în Fâşia Gaza.

Cu toate acestea, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a subliniat duminică că vor continua să lupte până la înfrângerea completă a Hamas. Acesta este singurul mod de a elimina Hamas, de a elibera toţi ostaticii şi de a ne asigura că Fâşia Gaza nu mai reprezintă o ameninţare pentru Israel, a spus Netanyahu.

Canalul de televiziune saudit Asharq News a raportat în aceeaşi zi, citând surse informate, că propunerea Egiptului prevedea încheierea războiului în mai multe etape.

În prima fază, scopul ar fi să se impună o încetare a focului pe o durată de cel puţin doua săptămâni. În acest timp, 40 de ostatici ar urma să fie eliberaţi. La schimb, Israelul va elibera 120 de prizonieri palestinieni.

Ar urma a doua fază, un dialog palestinian sub auspiciile Egiptului.

O a treia fază ar asigura apoi o încetare completă a focului şi un acord cuprinzător privind schimbul de ostatici şi prizonieri.

Într-o ultimă etapă, Israelul îşi va retrage armata şi toate persoanele strămutate se vor putea întoarce la locurile de unde au plecat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE