Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas. Peste 70 de oameni au fost uciși în bombardamente în noaptea de Crăciun. Cadavrele unor ostatici, recuperate din tuneluri

Peste 70 de oameni au fost uciși de raidurile aeriene ale Israelului în noaptea de Crăciun, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas. De asemenea, cinci israelieni, care au murit în timp ce erau ţinuţi ostatici de gruparea islamistă, au fost recuperaţi dintr-o reţea de tuneluri subterane din nordul Fâşiei Gaza, a anunţat Armata Israelului.

În tot acest timp, spitalele care mai sunt operaționale în Fâșie sunt copleșite de numărul mare de răniți și de lipsa echipamentelor medicale, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Nu mai puțin de 78 de oameni din Fâșia Gaza au murit, în urma atacurilor cu rachetă ale armatei israeliene, după cum au anunțat membrii Hamas. Gruparea susține că Israel a lovit o zona rezidențială dintr-o tabăra de refugiați din centrul Fâșiei. Cei care au scapăt cu viață au fost transportați la spitale.

”Atacurile vizează civili. Cu toții suntem ținte. Nu există niciun loc sigur. Am fost strămutați din Gaza. Ne-au spus să ieșim și să mergem într-un loc sigur în centrul Fâșiei Gaza. Am venit în centru, iar în centru oamenii au fost uciși”, a spus un bărbat.

Zeci de oameni și echipe de intervenție au căutat supraviețuitori printre blocurile distruse.

”Cei care au fost uciși se aflau la etajul trei. Peretele s-a prăbușit peste ei. Fiii fiicei mele, fiica mea și soțul ei, toți au fost uciși”, a mai precizat el.

Spitalele din Gaza care mai sunt funcționale abia mai fac față numărului mare de răniți. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, spitalul Al-Shifa cel mai mare spital din Gaza, a fost parțial bombardat. Ostilitățile și numărul masiv de răniți au afectat grav și condițiile în care acesta funcționează.

”Este haos absolut aici. Și, de fapt, acest lucru se întâmplă chiar și după ce personalul spitalului ne-a spus că luptele s-au liniștit în ultimele câteva zile. Este non-stop, 24 de ore pe zi, sunt răniți grav și critic, iar personalul care îi ajută este foarte restrâns”, a declarat Sean Casey, coordonator al echipelor medicale de urgență din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Zeci de mii de oameni se adăpostesc în spitalele din Fâșia Gaza

De asemenea, spitalul Al-Shifa oferă adăpost pentru 50.000 de persoane strămutate, potrivit autorităților medicale, conduse de Hamas.

De cealaltă parte, aripa militară a Hamas, gruparea Al Qassam, a dat publicității un material filmat, în care susține că pot fi văzute grupări mujahedine care luptă cu forțele israeliene, în nordul Fâșiei Gaza.

Imaginile au fost publicate imediat după ce Israelul a confirmat că 15 soldați au fost uciși în luptele din Gaza în ultimele două zile. Numărul tot mai mare de morți în rândul trupelor israeliene, 154 de când a început ofensiva terestră, ar putea eroda sprijinul public pentru război, spun analiștii militari. Până acum, războiul a dus la moartea a peste 20 de mii de palestinieni, conform Hamas.

Trupurile a cinci ostatici israelieni, descoperite în tuneluri

Cinci israelieni, care au murit în timp ce erau ostatici de gruparea Hamas, au fost recuperaţi dintr-o reţea de tuneluri subterane din nordul Fâşiei Gaza. Anunțul a fost făcut duminică de Armata israeliană care a prezentat imagini cu o baie cu gresie albă şi o cameră de lucru conectate prin pasaje întunecate din beton, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Reprezentanții IDF nu au făcut publice detalii despre modul în care au murit cele cinci persoane. Purtătorul de cuvânt al Armatei, contraamiralul Daniel Hagari, a explicat că autopsia este în aşteptare.

”Vom informa familiile şi apoi, în funcţie de ceea ce aprobă, publicul", a spus el.

Cei trei soldaţi şi doi civili s-au numărat printre cele 240 de persoane răpite în Fâşia Gaza de aripa armată a grupării Hamas pe 7 octombrie.

Armata a menționat repatrierea cadavrelor mai devreme în cursul acestei luni.

Anunțul făcut de Armata israeliană vine în contextul în care premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul va intensifica operaţiunile militare în războiul împotriva Hamas, declanașat în urmă cu aproape 12 săptămâni.

Guvernul Netanyahu discută propunerea Egiptului de încetare a focului în Gaza

Guvernul de război al Israelului urmează să analizeze luni propunerea Egiptului privind încetarea războiului din Fâșia Gaza, relatează publicația Jerusalem Post.

În schimb, ziarul Times of Israel a scris că oficialii israelieni confirmaseră că Egiptul a prezentat o nouă propunere de încetare a focului şi eliberare a altor israelieni ținuți ostatici în Gaza.

Cu toate acestea, premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că luptele vor continua până la înfrângerea completă a grupării Hamas. Acesta este singurul mod de a elimina Hamas, de a elibera toţi ostaticii şi de a ne asigura că Fâşia Gaza nu mai reprezintă o ameninţare pentru Israel, a spus Netanyahu.

Propunerea Egiptului prevedea încheierea războiului Israel-Hamas în mai multe etape, au precizat surse citate de canalul de televiziune saudit Asharq News.

În prima fază, scopul ar fi să se impună o încetare a focului pe o durată de cel puţin două săptămâni. În acest timp, 40 de ostatici ar urma să fie eliberaţi. La schimb, Israelul va elibera 120 de prizonieri palestinieni. Ar urma a doua fază, un dialog palestinian sub auspiciile Egiptului.

O a treia fază ar asigura apoi o încetare completă a focului şi un acord cuprinzător privind schimbul de ostatici şi prizonieri.

Într-o ultimă etapă, Israelul îşi va retrage armata şi toate persoanele strămutate se vor putea întoarce la locurile de unde au plecat.

Lideri ai Jihadului islamic, discuții la Cairo cu oficiali egipteni

În tot acest timp, o delegaţie a mişcării palestiniene Jihad Islamic, un grup militant aliat cu Hamas, a ajuns la Cairo pentru a purta discuţii cu oficiali egipteni de securitate, potrivit agenției Reuters.

Discuţiile se vor concentra pe "modalităţi de a pune capăt agresiunii israeliene asupra poporului nostru", a spus oficialul grupului susţinut de Iran.

Până în acest moment, Hamas a respins orice noi acorduri de schimb de prizonieri cu Israelul înainte ca acesta să îşi încheie ofensiva militară în Fâșia Gaza, unde locuiesc 2,3 milioane de persoane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE