Efectele valului de căldură din Europa: Au fost provoacă incendii de vegetație, iar o centrală nucleară a fost închisă

Vremea extremă a declanșat incendii de vegetație în Turcia, care au luat viața unui bărbat în vârstă de 81 de ani, scrie Euronews.com.

Sute de pompieri, sprijiniți de avioane și elicoptere, au fost mobilizați joi pentru a stinge un incendiu de vegetație care ardea în orașul turc de coastă Cesme.

Un bărbat în vârstă de 81 de ani a murit din cauza inhalării de fum, potrivit guvernatorului provinciei, în timp ce un total de 37 de săteni au fost evacuați în siguranță de către primii intervenienți.

În ultima săptămână, Turcia s-a confruntat cu sute de incendii în întreaga țară, alimentate de vânturi puternice, căldură toridă și umiditate scăzută. Incendiile, dintre care majoritatea au fost deja stinse, au dus la evacuarea a zeci de mii de persoane.

Italia

Potrivit experților, cea mai extremă căldură este așteptată vineri în Italia și în sudul Europei. Ministerul Sănătății din Italia a declarat că 17 din cele 27 de orașe mari ale țării se confruntă cu un val de căldură. La începutul săptămânii, cel puțin două persoane au murit. Bolzano, în nordul Italiei, se confruntă cu valuri de căldură din ce în ce mai frecvente, cu temperaturi care ajung la aproximativ 37 de grade Celsius.

Situarea orașului în baza unei văi, combinată cu asfaltul extins și spațiul verde limitat, a intensificat căldura. Condițiile sunt și mai severe în zona industrială, unde vânturile fierbinți din sud împing căldură suplimentară în zonă.

Autoritățile spun că extinderea spațiilor verzi urbane este esențială pentru scăderea temperaturilor. Zonele umbrite pot fi cu până la cinci grade mai reci. Bolzano are în prezent aproximativ 13 000 de copaci și plante 250 mai mult.

Cu toate acestea, experții în domeniul climei spun că sunt necesare alte mii de copaci pentru a avea un efect semnificativ de răcire. Infrastructura urbană, cum ar fi cablurile subterane din fibră de sticlă și sistemele de încălzire urbană, limitează locul în care pot fi plantați copacii. În zonele mai dense ale orașului, oficialii spun că umbrirea artificială, cum ar fi umbrelele, ar putea contribui la atenuarea expunerii la căldură.

Austria

Temperaturile extreme au continuat să afecteze Austria joi, cu maxime de până la 38 de grade Celsius. În Salzburg, turiștii au căutat să se adăpostească de căldură în centrul orașului, unde sistemele de aspersoare au oferit o scurtă răcire în unele zone.

Valul de căldură a scos în evidență deficiențele în planificarea urbană, în special în zonele dens construite, cu puțină verdeață. Suprafețele mari de beton și lipsa de umbră au făcut ca anumite părți ale orașului să fie deosebit de greu de suportat.

Numărul de zile fierbinți în Salzburg - definite ca fiind cele care depășesc 30°C - s-a dublat în ultimele decenii, crescând de la aproximativ 10 la aproape 20 de zile pe an.

Căldura și seceta au crescut, de asemenea, riscul de incendii de vegetație. În Austria Superioară, au fost raportate mai multe incendii.

Autoritățile iau măsuri preventive, cum ar fi monitorizarea nivelului de umiditate din baloții de fân și paie. De asemenea, acestea verifică utilajele agricole și le curăță de resturile uscate pentru a reduce riscul de aprindere.

Elveția

În cantonul elvețian Aargau, centrala nucleară Beznau a fost parțial deconectată de la rețeaua electrică din cauza valurilor de căldură. Un reactor a fost oprit complet, în timp ce al doilea a funcționat la o capacitate de 50%.

Operatorul centralei, Axpo, a declarat că motivul opririi a fost temperatura ridicată a apei râului Aare.

Prin oprirea centralei, aceștia speră să protejeze flora și fauna din râu de poluarea excesivă. Deversarea apei încălzite în râul deja supraîncălzit din apropiere ar fi pus în pericol viața sălbatică.

Conform unui raport din 2024 al Serviciului Copernicus al UE privind schimbările climatice, Europa este continentul cu cea mai rapidă creștere a temperaturii de pe Pământ, încălzindu-se de două ori mai repede decât media globală începând cu anii 1980.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE