Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Educația media, predată în școli. CJI propune predarea de studii media încă din clasa I-a

Introducerea de cursuri de educație media încă din clasa I, dar și educarea viitorilor profesori sunt câteva dintre soluțiile propuse la conferința de educație media Fake sau News. Ministerul Educației își propune ca proiectele pilot de educație media, disponibile în 100 de școli, să ajungă la 170.000 de elevi până în 2023.

Cum să navigăm prin informațiile din mass-media și din mediul online? Elevi și specialiști în educație media au propus soluții pentru a identifica informațiile false.

Dragoș, membru al Boardului Copiilor: ”Nu mi se pare ca presa la momentul actual este destul de bine adresată tinerilor. Copiii interacționează cu conținut pe care nu-l înțeleg pentru că nu a fost construit pentru  ei. Ei nu au fost publicul țintă, și când interacționează cu astfel de informații, nu înțeleg cum ar trebui să gestioneze.”

Mihnea, vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Suceava: ”Riscăm în contextul în care nu suntem educați media, să devenim mai ignoranți ca indivizi pentru că în zilele noastre primim informația care ne mulțumește foarte ușor de pe social media, de la TV.”

Educația media, predată în toate școlile

Educația media ar trebui predată în toate școlile atât elevilor cât și viitorilor profesori, iar proiectele pilot care există deja vor fi extinse.

Oana, membru Boardul Copiilor: ”Pentru mine ca elev a fost important să am săptămânal la școală acea ora de opțional de media și manipulare.  Domnul profesor venea cu un subiect nou din sfera economiei, științei sociale, important era să ne stârnească reacții. În momentul în care reacționăm suntem mult mai deschiși să verificăm informația.”

Cristina Lupu, director executiv la Centrul pentru Jurnalism Independent: ”Aș merge pe o combinație de educație media predată ca disciplină din clasa I până în clasa a XII-a dar mai ales aș merge pe dezvoltarea competențelor transversale. Educația media este despre cum gândim și asta ar trebui să facă școala în întregul ei.”  

Bogdan Cristescu, secretar de stat la Ministerul Educației: ”Din 2021 avem peste 100 de școli pilot în care au statut de școli pilot în educația media. Este foarte important ca până în 2030 ne dorim ca cel puțin 30%, adică 170.000 de elevi să fie beneficiari ai acestui proces. Vreau să remarc eforturile partenerilor CJI și UNICEF care lucrează cu 10 facultăți din România pentru a introduce module de educație media în cadrul cursurilor facultăților care îi pregătesc pe viitorii profesori.” 

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: ”Noua generație de urmăritori, de ascultători, followeri, nu știm exact unde se informează și cine sunt cei care ne vând această informație. Educația este un antidot foarte bun în care cred cu tărie, numai așa vom reuși să avem cetățeni care știu ce votează, ce urmăresc la TV și ce urmăresc pe rețelele de socializare.”

Programul de Educație Media a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent și UNICEF.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE